Tomat- & lökfrossa

En riktig tomat- och lökfrossa. Foto: Jenny Grimsgård

En riktig tomat- och lökfrossa. Foto: Jenny Grimsgård

Tomat- och löksallad är världens godaste sallad om du frågar oss. Det är liksom superbt smarrigt med bara tomat, lök, vinäger, olja samt salt och peppar. Där är du hemma. Men sedan kan du utveckla detta underbara och göra det hela om möjligt ännu godare. Till exempel så här:

500 g tomater med olika färg och form
rejält med flingsalt
2 röda lökar
bönor (t ex borlottibönor eller små vita bönor) finhackad bladpersilja

Vinägrett

1⁄2 dl olivolja
5 msk rödvinsvinäger
1 tsk fransk senap
1 riven vitlöksklyfta
en gnutta socker
salt (snåla inte) och svartpeppar

Hacka, skiva och klyfta tomaterna. Inte likadant! Lite lattjo ska vi ha det. Lägg dem i ett durkslag och ös på med flingsalt. Blanda och låt sedan tomaterna ligga kvar i durkslaget en timme för att vattnas ur. Det ger dina tomater fastare konsistens och en väldigt fin sälta! Skiva löken tunt och lägg den i en skål med iskallt vatten – då försvinner lite av det beska och det starka. Gillar du lök med bra drag i hoppar du alltså över det.

Rör ihop alla ingredienser till vinägretten och smaka av. Den här varianten har lite vinägersting, för det gillar vi. Men du kanske vill ha den mjukare? På med mer olivolja i så fall.

Skaka av tomaterna rejält i durkslaget och pytsa ner dem i en skål. Blanda dem med löken, bönorna och persiljan. Rippla över vinägretten.

FestmatomslagVi tackar Emma Hamberg och Anette Rosvall som delat med sig av receptet, som kommer från deras kokbok Festmat – recept, vi, skratt och inspiration (Semic, 2015)

Print Friendly

, , , , , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera