Vem kan motstå pilgrimsmusslor?

Bjud på lyxiga pilgrimsmusslor till helgen. De här förföriskt goda musslorna är relativt lättlagade och kan serveras såväl till förrätt som varmrätt.

Receptet på sesamstekta pilgrimsmusslor med ingefära och salladslök har en asiatisk touch och är signerat Leif Mannerström. Här gäller det att ta Leif Mannerströms råd på allvar – stek inte musslorna för länge, detta är mycket viktigt!

 Foto: Tomas Yeh

Foto: Tomas Yeh

INGREDIENSER
4 portioner
12 stora pilgrimsmusslor
1 vitlöksklyfta
1 knippe salladslök
2 msk sesamfrön (gärna lätt rostade)
1 msk smör
1 bit färsk ingefära
2 dl kikkomansoja
1 dl olivolja
salt och peppar

GÖR SÅ HÄR

Skala och krossa vitlöksklyftan. Skär salladslöken i grova ringar och fräs i lite av oljan. Tillsätt vitlök, salt och peppar.

Vänd musslorna i sesamfröna. Stek dem frasiga i smör ca 30 sekunder per sida på medelvärme eller tills de fått en gyllenbrun färg. Stek dem inte för länge!

Skala och finstrimla ingefäran. Blanda med sojan och olivoljan till en dressing. Ringla runt om pilgrimsmusslorna och servera med salladslöken.

Leif Mannerström rekommenderar att dricka Torrontés från Argentina, ett lätt, friskt och blommigt vin till musslorna.

Receptet är hämtat från Leif Mannerströms mycket trevliga kokbok Mannerströms helg (Norstedts förlag). Läs mer om boken här.

Print Friendly

, , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar