Tag Archives | snaps

Akvavit på tre sätt

Aqua Vitae – livets vatten. Ett sätt att krydda brännvin med frökryddor av olika slag. Akvavit är namnskyddat av EU genom en förordning som reglerar smaksättningen. Minst en av kryddorna kummin och dill måste ingå för att det kryddade brännvinet ska få kallas akvavit. Gemensamt för akvavitkryddorna är deras matsmältningsfrämjande verkan. Om fänkål kan man […]

Läs mer Kommentarer { 2 }

Saffran- och koriandersnaps

0,5 g saffran 20 korianderfrön 2 tsk ljust muscovadosocker 50 cl brännvin Blanda saffran och korianderfrön med brännvinet. Låt blandningen dra i en dryg vecka. Sila och tillsätt muscovadosockret. Det går alldeles utmärkt att odla saffran på våra breddgrader. de små krokuslökarna planteras i slutet av juli och i oktober tittar bladen upp. Ytterligare en […]

Läs mer Kommentarer { 2 }

Mejramsnaps

Mejram är en av de örter vi får betrakta som ettåriga här uppe i Norden. Den vill ha ett betydligt varmare klimat för att övervintra. Det känns nästan på smaken att den har en mer exotisk hemvist. Om du doftar på den färska plantan kan du associera till parfym. Snapsen blir smakrik och kryddig, särskilt […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Päronsnaps med rosmarin och lager

Med hösten kommer lugnet. Mognad och djupa smaker. Det vi skördar för att smaksätta höstens snaps med stämmer väl till den mat vi så gärna lagar på hösten; mustig grytor, svamp och rotfrukter. Det ger en tillfredsställelse att samla – nötter, frukt och bär. Smakerna sparar vi på flaska för att njuta av ända fram […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Björnbärssnaps med mynta

Om du söker en snaps att servera till höstens desserter så kan vi rekommendera den här! Den är också god att avrunda en måltid med tillsammans med en bit av riktigt fin bitter choklad. Björnbären ger snapsen en fantastisk färg som den behåller om den förvaras mörkt efter att den är silad. De vilda björnbären […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Dags att njuta kryddad snaps

Dessa snapsrecept har vi fått av Eva Olsson på Österlenkryddor. Hon säger så här om sina recept: Att krydda brännvin har gamla traditioner. Ursprungligen av medicinska skäl och sedan för att dölja eventuell bismak i brännvin av sämre kvalitet. Nu kryddar vi för att njuta av de spännande smakkombinationer som kryddväxterna ger. Huggormssnapsen har fått […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Citronsnaps med rosmarin- perfekt till sillen!

Det är inte så många gånger om året som jag dricker snaps, men midsommar är ett sådant tillfälle. En av mina absoluta favoriter är citronsnaps. En fördel med denna snaps är att citronskalen bara behöver dra i spriten under några timmar, inte dagar som många andra snapssorter. Det gör med andra ord inget om man […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Rabarbersnaps – en primör på flaska

En av våra älskade primörer, rabarbern, ger en mycket god och vacker snaps. Smaken och doften av den syrliga rabarbern är frisk och vårlig. Tjusningen är att bara använda de späda stjälkarna på våren. Ett tips är dock att sätta ett par satser. Detta är en snaps som kommer att röna stor uppskattning i bekantskapskretsen! […]

Läs mer Kommentarer { 2 }

Citronsnaps

Citronsnaps är i mitt tycke en av de godaste snapssorterna, dessutom är den väldigt enkel att göra. Jag använder mig av Brännvin Special eftersom den är lite svagare än annat brännvin. 1 flaska Brännvin Special Skalet från 1 citron 1 kvist rosmarin Skala citronen. Se till att så lite som möjligt av det vita från […]

Läs mer Kommentarer { 0 }