Tag Archives | Österlenkryddor

Ananas och citrussallad med myntasocker

Med örtsocker av olika slag kan man göra kul desserter. På Österlenkryddor gör de ett myntasocker (finns att köpa i deras webbshop!) som är fantastiskt gott att strö på färska jordgubbar. Eget örtsocker gör du genom att mortla torkade örter med strösocker. Ska du använda sockret direkt går det bra med färska örter också, men […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Eva kokar lamm med grönmynta

Ett klassiskt recept på kokt lamm men med en lite ny smaksättning. Eva Olsson på Österlenkryddor berättar att smaksätta med en kombination av sötma och syra har gamla anor. Dillkött finns i alla hennes släktingars gamla handskrivna receptsamlingar. Eva väljer gärna att byta ut dillen mot grönmynta, både i kokvattnet och i såsen. Receptet räcker […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Akvavit på tre sätt

Aqua Vitae – livets vatten. Ett sätt att krydda brännvin med frökryddor av olika slag. Akvavit är namnskyddat av EU genom en förordning som reglerar smaksättningen. Minst en av kryddorna kummin och dill måste ingå för att det kryddade brännvinet ska få kallas akvavit. Gemensamt för akvavitkryddorna är deras matsmältningsfrämjande verkan. Om fänkål kan man […]

Läs mer Kommentarer { 2 }

Örtskorpor i ny tappning

”Fina skorpor” stod det i Eva Olssons mors mormors handskrivna receptbok med vaxdukspärm. Ja, örtskorpor är verkligen ett klassiskt recept men här är det fritt fram för smaksättningsfantasier. Citronverbena blir frisk och gott, lavendel är klassiskt, timjan och grovhackad mörk choklad överraskande liksom stött anis eller koriander. Är du nyfiken på smaker så dela den […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Varma vintervärmare

En kulen höstkväll eller som alternativ till glöggen passar det fint med en vintervärmare. Att brygga en kopp te på örterna från trädgården eller kruka är också en sann njutning. Det enda du behöver tänka på är att örternas smaker och dofter är ack så lättflyktiga. För att få njuta av dem fullt ut är […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Köpingebrobröd

På fälten kring Köpingebro på Österlen odlas rotfrukter av många slag. I detta recept får några av rotfrukterna sätta sin prägel på bröden. De olika degarnas färger inspirerar till stordåd på bakbordet. Receptet ger två härliga bröd, men degen kan givetvis också bakas ut på andra sätt. Köpingebrobröd 50 g jäst 5 dl mjölk ¾ […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Örtpaté

I ensamt majestät som förrätt eller i samklang med andra rätter på buffén; en paté är alltid uppskattad. Servera örtpatén med små inlagda gurkor och cumberlandsås eller varför inte med rödlöksmarmelad. 1 kg färs, gärna hälften fläskfärs och hälften lamm- eller nötfärs 3 ägg 3 dl vispgrädde 2 msk potatismjöl 1 rödlök 2 vitlöksklyftor 2 […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Hemlagad myntagelé

Ingen söndagsstek utan gelé! Till lammsteken gör Eva på Österlenkryddor myntagelé på flera sorters mynta. De trivs så bra i varandras sällskap – pepparmyntan, grönmyntan och de andra myntorna. När du ska skapa kombinationer till andra örtgeléer är Evas råd att plocka en bukett med örter du känner för, hålla dem tillsammans, dra in doften […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Mejramsnaps

Mejram är en av de örter vi får betrakta som ettåriga här uppe i Norden. Den vill ha ett betydligt varmare klimat för att övervintra. Det känns nästan på smaken att den har en mer exotisk hemvist. Om du doftar på den färska plantan kan du associera till parfym. Snapsen blir smakrik och kryddig, särskilt […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Hösthallonsnaps och likör med rosmarin

Det blir nästan osannolikt vackert med de djupröda hallonen och den gröna rosmarinkvisten när brännvinet hälls på. Smaken är lika ljuvlig, för att inte tala om biprodukterna. När snapsen är färdig och blandningen är silad kan du koka upp hallonen med lite socker och vatten. Passera genom en sil så får du en varm hallonsås […]

Läs mer Kommentarer { 0 }