Tag Archives | Leif Mannerström

Vem kan motstå pilgrimsmusslor?

Bjud på lyxiga pilgrimsmusslor till helgen. De här förföriskt goda musslorna är relativt lättlagade och kan serveras såväl till förrätt som varmrätt. Receptet på sesamstekta pilgrimsmusslor med ingefära och salladslök har en asiatisk touch och är signerat Leif Mannerström. Här gäller det att ta Leif Mannerströms råd på allvar – stek inte musslorna för länge, […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Risotto med kantareller

Här bjuder Leif Mannerström och Britt-Marie Mattsson på ett oemotståndligt recept på risotto med smörstekta kantareller. Läs mer om deras kokbok här på Smak för Mat. RISOTTO MED SMÖRSTEKTA KANTARELER 4 dl avorioris 1 liter god buljong, t.ex. kyckling- eller grönsaksbuljong 2 dl god olivolja 50 g smör 200 g riven parmesan pressad citronsaft salt […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Lingonparfait

Detta recept på lingonparfait är hämtat ur Leif Mannerström och Britt-Marie Mattssons bok Matens makt (Norstedts, 2016). Receptet återfinns i kapitel Sverige FÖR KUNG OCH FOSTERLAND. Läs mer om boken Matens makt här på Smak för Mat. LINGONPARFAIT BOTTEN ca 30 pepparkakor 100 g smör PARFAIT 1 dl florsocker 4 äggulor 1 dl vatten ½ vaniljstång 3 […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Matens makt

De två vännerna Leif Mannerström och Britt-Marie Mattsson, han krögare med ett flertal kokböcker bakom sig, hon utrikesreporter med många års erfarenhet, har slagit sina kloka huvuden ihop och skrivit  Matens makt (Norstedts, 2016). Här minns de viktiga händelser runt om i världen under vitt skilda tidsepoker, där maten och drycken ibland haft en avgörande betydelse. Boken är en kombination av kokbok […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Äntligen, Mannerströms helg!

En av dignitärerna i svensk matlagning, Leif Mannerström har i höst utkommit med ytterligare en kokbok,  Mannerströms helg (Norstedts förlag, 2015). Till skillnad mot många av hans tidigare kokböcker så har denna kokbok inget speciellt tema, förutom att maten ska passa till helgen. Men vad är speciell helgmat? Vissa helger kanske man har middag i goda […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Köttfärspaj med tomat och ramslök

I denna läckra paj från Leif Mannerströms kokbok Färs (Norstedts, 2014) används ramslök. Om man tillagar pajen när det inte är säsong för ramslöken så går det bra att använda sig av purjolök istället. Ingredienser till 4 personer 250 g nöt- eller blandfärs smör till stekning 1 broccoli 2 stora tomater 1 knippe ramslök alt 1 […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Grekiska lammfärsspett med oliver och fårost

Receptet på grekiska lammfärsspett är hämtat ur Leif Mannerströms kokbok Färs (Norstedts, 2014). Vill man göra rätten lite matigare kan den serveras med t.ex. ugnsrostad potatis eller rotsaker. Ingredienser till 4 personer 600-800 g lammfärs 2-3 vitlöksklyftor 2 röda chili 1 litet knippe rosmarin skal av 2 citroner 2 msk olivolja ½ dl vatten salt […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Alla tycker om färs!

Alla tycker om färs och det har vi gjort i alla tider! Och vi gör det oavsett var vi bor eller vilken nationalitet vi har. Färsrätter går att finna i all världens kök och de görs på en mängd olika råvaror. Kryddningen kan varieras i det oändliga, ja det finns egentligen inga begränsningar. Köttbullar, gäddquenneller, Shepherds pie, […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Glasmästarsill

Det här är en riktig klassiker bland sillinläggningar: glasmästarsill. Den här gången i Leif Mannerströms fantastiska tappning. Mannerström säger själv så här: ”Den är fräsch och smakrik och är inlagd i en klar lag. Som med alla sillinläggningar, ta dig tiden att lägga in själv. Det är värt besväret – för det blir så gott”. […]

Läs mer Kommentarer { 0 }