Kan alla baka? Ja, i alla fall enligt ”brödnörden” Maria Blohm. Hon har nyligen gett ut en kokbok med just detta budskap: Alla kan baka (Massolit Förlag, 2016). Här får vi massor av matnyttiga råd och tips om hur vi bäst lyckas med vårt brödbak. Maria Blohm inleder med att förklara hur och varför bröden reagerar på olika sätt. Vilken effekt […]
Tag Archives | kokbok

En oväntad pärla – Det bästa från Arla Köket
Jag läste någonstans att det ges ut en kokbok om dagen i Sverige. Mycket är bra, men långt ifrån allt tilltalar mig. Ibland är det enkla nästan det bästa. Sen några månader tillbaka finns det en utmärkt kokbok på marknaden, Det bästa från Arla Köket (Bonnier Fakta, 2015). Det är en riktig pärla och garanterat […]

Till bords
Systrarna Lisa Eisenman Frisk och Monica Eisenman är framgångsrika kokboksförfattare, bloggare och matkreatörer. De är födda i Washington D.C, uppvuxna i Sverige, USA och Etiopien och utbildade i Frankrike och Spanien. Influenserna från olika platser har säkert påverkat deras matlagning, som är en härlig blandning av världens olika kök. Deras bok Systrarna Eisenmans mingelmat vann […]

Tareq – Helt enkelt
I september 2014 kom Tareq Taylor ut med en kokbok, Tareq – Helt enkelt (Massolit förlag). I den boken har han samlat recept som han själv ofta återkommer till och till vilka han har en speciell relation. Merparten av recepten är lättlagade, han har tillagat de flesta rätterna i sitt utekök på enbart en gasolplatta. Här […]

Värmande vintermat
”Man tänder ett ljus, sätter fyr i brasan och låter en gryta puttra länge på spisen och sprida härliga dofter och välbehag. Jag undrar om inte det är den vanligaste föreställningen om ”mys” under den mörka årstiden. Men det är bara att erkänna, jag är en obotlig mysare och jag älskar verkligen att kura ihop […]

Matkärlek – den enda sanna kärleken?
Är det någon som kunnat undgå att höra talas om LCHF? Jag har aldrig intresserat mig för olika bantningsmetoder och min uppfattning om LCHF var tidigare att man skulle leva på kött, fisk och vispgrädde för att på något underligt sätt rasa i vikt. Men vid en närmare granskning insåg jag att det i stället […]

Middag för en tjuga – studentens bästa vän!
Makrill i tomatsås, nudlar eller kanske makaroner? Det är väl mat som många av oss ätit vår beskärda del av under studietiden eller då vi precis flyttat hemifrån. Pengar var ju (och är ibland fortfarande) en bristvara. Maten blev därefter, enahanda och många gånger onyttig. Men nu har räddningen kommit – Middag för en tjuga av […]

Laga vilt – snabbt & enkelt
Nu vankas det vilt igen! Hösten är högsäsong för allt viltkött. Utbudet i butikerna ökar markant, framför allt om man tittar på färskt viltkött. Det som eventuellt fattas är kanske kunskapen om hur man ska tillaga viltet. Vi har nog många den felaktiga uppfattningen att det är mycket svårare att tillaga viltkött än annat kött. Men […]

Fredagsgourmet i ny utgåva
Nu har det kommit en ny Fredagsgourmet, den femte i ordningen (Norstedts, 2014). Boken är en diger receptsamling från Allt om Mats populära avdelning fredagsgourmet. Många är vi som uppskattar fredagskvällen lite extra. Vi har hela helgen framför oss och vad passar då bättre än att ”fira” detta med en lite lyxigare middag? Men efter en hel veckas […]

Konservera året runt
Konservera året runt, men kanske helst på sommaren då vi har lite mer tid och det finns en uppsjö av goda råvaror till hands! Är man intresserad av att börja konservera frukt och grönsaker så är detta en bok att grotta ner sig i. Många anser väl att det bara är på sommaren man ska […]
-
Ricottafyllda auberginerullar i tomatsås 1 maj, 2023
-
Börja dagen med danska tebröd 14 januari, 2023
-
Enkel minestrone i bästa bemärkelse 14 januari, 2023
-
Lättlagad svamplasagne 8 januari, 2023
-
Räkfyllda ägghalvor i asiatisk tappning 27 mars, 2021
-
Vi firar våffeldagen – vinn ett våffeljärn! 6 mars, 2015
-
Världens godaste knäckebröd? 20 september, 2013
-
Grattis! Du vann ”Soppa med tillbehör”! 20 november, 2013
-
Vinn boken Veckans favoriter! 17 oktober, 2014
-
Saffran- och koriandersnaps 30 november, 2013
-
Martin Gustafsson: Tack för receptet - Ta mindre smör och jäst ...
-
Cecilia Azelius: Hej Clara Lisa Förare Winbladh använder 1 1/2 bu...
-
Clara Åhlvik: Fråga - är det en och en halv burk sötad konden...
-
Andreas: Detta är en fantastisk efterrätt! Har ännu bara...
-
Pernilla Jonsson: Hej Marina, vad vill du veta mer om? :) Hjälper d...