Tag Archives | fisk

Smörstekt torsk med ägghack

En lättlagad fiskfavorit när fantasin tryter. Väl värd att lyfta fram ännu en gång. Jag kan bara instämma när kokboksförfattaren Lisa Lemke utropar: Det är inte svårt att laga fisk. Basta! Åtminstone inte om man använder bra råvaror och följer hennes tokenkla recept. Det här är nämligen en stekpannerätt som det ska mycket till för […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Svärmorsans fiskgratäng

Emma Hamberg och Anette Rosvall har gjort boken Festmat – recept, vin, skratt och inspiration tillsammans (Semic, 2015). Den här fiskgratängen är en av Emmas personliga favoriter. Den är helt enkelt förbaskat god, så där så att du aldrig vill sluta äta. Och det är väl själva vitsen med att bjuda på lite festmat, menar […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Fiskwallenbergare med pepparrot

Fiskwallenbergare med pepparrot är riktig barnmat för vuxna! Milda, gräddiga fiskbiffar får extra smak av ett piggt pepparrotssmör. Anpassa mängden pepparrot efter dina smaklökar. 400 g vit fiskfilé, t ex hoki 1 tsk salt 1 krm svartpeppar 2 äggulor 2 msk hackad färsk dill 2 msk potatismjöl 1 1⁄2 dl vispgrädde 1 msk smör Potatis- […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Torsk med nöttäcke

Att marinera fisk i smaksatt yoghurt är ett enkelt knep för att addera smak och samtidigt få till en saftig och god fisk. Det fungerar även utmärkt till fisk som varit fryst. När du ska göra det rostade nötströsslet kan du utgå ifrån de nötter och frön du har hemma. Och vill du ha lite extra […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Halstrad gös med inkokta primörer à la grecque

Gös är en uppskattad insjöfisk i Norden och är besläktad med aborre. Den har ett fast och magert kött och smakar bäst på hösten och vintern. Det här receptet på halstrad gös med inkokta primörer kommer från Peter Skogström. Han lyckas kombinera Nordens smaker med internationella influenser på bästa sätt. 6 portioner 1 aubergine 1 […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Fisk med sardellröra – poisson à l’anchoïade

Hur gott är fisk med sardellröra? Prova! Du kommer inte ångra dig. Anchoïade är en salt och god sydfransk sardellröra som är toppen att doppa råa grönsaker i. Ofta kan man få den till ett glas pastis innan maten. Här lagar Maria Zihammou den till fisk med tomater och fänkål. 4 personer Anchoïade 1 burk sardeller 5 […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Marulken – lika god som ful!

Låt dig inte skrämmas av marulkens utseende. Den är groteskt ful men väldigt, väldigt god. Köttet är vitt, lite sött och fast. Det finns till och med de som jämför den med hummerns kött. Marulken har ett stort ganska platt huvud med en enorm mun. Huvudet utgör nästan halva marulkens kroppslängd. Den kan bli upp […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Marulk med calvados, äpple och curry

Ingredienser 6 personer 1 kg marulksfilé 2 gröna äpplen 2 gula lökar 0,5 dl calvados 5 dl matlagningsgrädde salt och peppar Skala och hacka äpplen och lök. Stek det i smör på medelhög värme tills det blir mjukt. Äpplena och löken ska inte bli bruna. Tillsätt calvadosen och låt småputtra någon minut. Häll sedan på […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Saffransdoftande fiskgryta

Tid: under 60 minuter. Portioner: 4 Ingredienser 300 g skinn- och benfri laxfilé 300 g skinn- och benfri vit fiskfilé (t ex torsk, gös eller sej) 200 g skalade räkor 8 potatisar 2 morötter 1 fänkål 1 purjolök 3 vitlöksklyftor 1 påse saffran (à 1/2 g) 2 msk tomatpuré 1 burk körsbärstomater (à 400 g) 3 […]

Läs mer Kommentarer { 0 }