Ett klassiskt recept på kokt lamm men med en lite ny smaksättning. Eva Olsson på Österlenkryddor berättar att smaksätta med en kombination av sötma och syra har gamla anor. Dillkött finns i alla hennes släktingars gamla handskrivna receptsamlingar. Eva väljer gärna att byta ut dillen mot grönmynta, både i kokvattnet och i såsen. Receptet räcker […]
Tag Archives | Eva Olsson

Akvavit på tre sätt
Aqua Vitae – livets vatten. Ett sätt att krydda brännvin med frökryddor av olika slag. Akvavit är namnskyddat av EU genom en förordning som reglerar smaksättningen. Minst en av kryddorna kummin och dill måste ingå för att det kryddade brännvinet ska få kallas akvavit. Gemensamt för akvavitkryddorna är deras matsmältningsfrämjande verkan. Om fänkål kan man […]

Varma vintervärmare
En kulen höstkväll eller som alternativ till glöggen passar det fint med en vintervärmare. Att brygga en kopp te på örterna från trädgården eller kruka är också en sann njutning. Det enda du behöver tänka på är att örternas smaker och dofter är ack så lättflyktiga. För att få njuta av dem fullt ut är […]

Päronsnaps med rosmarin och lager
Med hösten kommer lugnet. Mognad och djupa smaker. Det vi skördar för att smaksätta höstens snaps med stämmer väl till den mat vi så gärna lagar på hösten; mustig grytor, svamp och rotfrukter. Det ger en tillfredsställelse att samla – nötter, frukt och bär. Smakerna sparar vi på flaska för att njuta av ända fram […]

Skördetid i örtagården
En sommar med så mycket sol som i år gör dina kryddväxter extra smakrika och därmed till extra stor glädje i köket hela vinterhalvåret. För att du ska få så mycket glädje av dem som möjligt ska jag ge dig lite tips och råd. Den eteriska oljan – växtens själ Jag brukar likna den eteriska […]

Smaksättningstips
Varje dag bjuder på nya möjligheter att använder örter. Lita på dina sinnen. Dofta, smaka och prova dig fram. Eva Olsson, som driver Österlenkryddor, tycker att när vi ger oss tid att ta in en doft och smak från en ört är det som om den vill berätta var den kan passa in. Efter att […]

Rabarbersnaps – en primör på flaska
En av våra älskade primörer, rabarbern, ger en mycket god och vacker snaps. Smaken och doften av den syrliga rabarbern är frisk och vårlig. Tjusningen är att bara använda de späda stjälkarna på våren. Ett tips är dock att sätta ett par satser. Detta är en snaps som kommer att röna stor uppskattning i bekantskapskretsen! […]
-
Ricottafyllda auberginerullar i tomatsås 1 maj, 2023
-
Börja dagen med danska tebröd 14 januari, 2023
-
Enkel minestrone i bästa bemärkelse 14 januari, 2023
-
Lättlagad svamplasagne 8 januari, 2023
-
Räkfyllda ägghalvor i asiatisk tappning 27 mars, 2021
-
Vi firar våffeldagen – vinn ett våffeljärn! 6 mars, 2015
-
Världens godaste knäckebröd? 20 september, 2013
-
Grattis! Du vann ”Soppa med tillbehör”! 20 november, 2013
-
Vinn boken Veckans favoriter! 17 oktober, 2014
-
Saffran- och koriandersnaps 30 november, 2013
-
Martin Gustafsson: Tack för receptet - Ta mindre smör och jäst ...
-
Cecilia Azelius: Hej Clara Lisa Förare Winbladh använder 1 1/2 bu...
-
Clara Åhlvik: Fråga - är det en och en halv burk sötad konden...
-
Andreas: Detta är en fantastisk efterrätt! Har ännu bara...
-
Pernilla Jonsson: Hej Marina, vad vill du veta mer om? :) Hjälper d...