Rödbetssnurror – perfekt på utflykten

En utflykt utan matsäck är ju inte meningslös, men så mycket tråkigare. Därför delar vi gärna med oss av ett nybakade matbröd att ta med på utflykten. Ett bröd som är fyllt med rödbetor. Det är inte bara gott utan även väldigt tjusigt! Är du en morotsfantast? Fyll då dina bröd med morot istället för med rödbetor.

Foto: Tia Borgsmidt

Foto: Tia Borgsmidt

40 stycken
50 g jäst
5 dl mjölk
3 msk rapsolja
2 tsk salt
1 msk honung
3 dl fullkornsmjöl av dinkel
ca 8 dl siktat dinkelmjöl

Fyllning
3 stora rödbetor
3 rödlökar
1 msk torkad timjan
3 msk rapsolja
flingsalt
2 dl pumpakärnor

Till pensling
1 ägg
pumpakärnor
flingsalt

1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervärme, 37 grader. Rör ut jästen i mjölken.

2. Tillsätt olja, salt, honung och det mesta av mjölet. Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg. Låt jäsa under duk i ca 45 minuter.

3. Skala rödbetorna och riv dem på rivjärnets grova sida. Skala och hacka löken. Fräs rödbetor, lök och timjan i rapsolja utan att det tar färg, cirka 10 minuter. Krydda med salt.

4. Ta upp och arbeta degen på mjölat bord. Dela den i 2 delar. Kavla ut varje del till en platta som mäter 50 x 30 centimeter.

vintermat5. Strö över grönsaker och pumpakärnor och rulla ihop som en rulltårta. Skär varje rulltårta i 20 bitar. Lägg dem i bullformar. Låt jäsa cirka 30 minuter under duk.

6. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla brödet med uppvispat ägg. Strö över pumpakärnor och lite flingsalt.

7. grädda i mitten av ugnen cirka 7 minuter. Låt bröden svalna på galler under duk. Servera nygräddade eller frys in och sprödvärm vid servering.

Receptet är hämtat ur Caroline Hofbergs kokbok Värmande vintermat.

Print Friendly

, , , , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar