Sticky Toffee Pudding – en dessertälskares dröm

När jag och min man var med goda vänner och reste i Yttre Hebriderna så serverades vi denna dessert: Sticky Toffee Pudding. En nyhet för mig som har allt en dessertälskare kan önska. En härlig kombination av salt och sött som ofta serveras med vaniljglass eller vaniljsås. Vi fick puddingen serverad med ovispad vispgrädde, även det fantastiskt gott. Här är kolasåsen till kakan smaksatt med ingefära. Och naturligtvis, om man väljer att servera vaniljglass till så ska man med fördel göra egen glass.

Sticky Toffee Pudding. Foto: Martin Botvidsson

Sticky Toffee Pudding. Foto: Martin Botvidsson

 

4 portioner

PUDDING
Dag 1
1 ½ dl vatten
80 g gula russin
1 tsk bikarbonat

Dag 2
40 g råsocker
40 g mörkt muscovadosocker
1 ägg
60 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 g malen kryddnejlika
25 g smör, brynt

GLASS
½ vaniljstång
250 g vispgrädde
250 g mjölk
5 äggulor
90 g strösocker

SÅS
80 g syltad ingefära och lag
100 g smör, brynt
50 g råsocker
50 g mörkt muscovadosocker
200 g vispgrädde
flingsalt

METOD

PUDDING
Koka upp vattnet och häll det över russin och bikarbonat. Låt vila i kyl till nästa dag.
Vispa socker och ägg fluffigt. Sikta ned mjöl, bakpulver och nejlika. Vänd ned smör och russinblandning. Smöra 4 portionsformar och fyll dem med smeten, baka på 185 grader i ca 15-20 minuter.

GLASS
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp grädde, mjölk, vaniljstång och vaniljfrön, låt dra i 10 minuter.
Vispa ihop äggulor och socker. Slå den varma blandningen försiktigt över äggsmeten under konstant vispning. Häll tillbaka i kastrullen och sjud försiktigt under omrörning till 83 grader. Kyl ned och låt smeten mogna i kyl över natten med vaniljstången i. Sila och kör i glassmaskin.

SÅS
Mixa ingefära och lag till en sirap. Koka alla ingredienser utom saltet tills det blir simmigt, reducera ungefär med ¼. Smaka av såsen med flingsalt. Vid servering värms puddingen i lite av såsen och resten serveras vid sidan om.

13075105_o_3Detta recept på Sticky Toffee Pudding kommer från Björn Frantzéns mycket trevliga kokbok The Flying Elk, Gastropub by Björn Frantzén, (Norstedts, 2016).

 

Print Friendly

, , , , ,

One Response to Sticky Toffee Pudding – en dessertälskares dröm