Tag Archives | förrätt

Råstekt hummerstjärt en riktigt lyxig förrätt

Råstekt hummerstjärt med kryddig hummerkräm och hummerskum, det låter inte illa! Varför inte göra denna anrättning som förrätt på Nyårsafton? Receptet kommer från Tom Sjöstedt och Daniel Räms kokbok Lilla Ego (Norstedts, 2016). Råstekt hummer är det enda riktigt goda sättet att servera hummer på enligt dessa två stjärnkockar. Observera att du måste påbörja tillagningen av hummerskummet dagen innan rätten […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Carpaccio med prästostkräm, knaperstekt kapris & hasselnötter

Carpaccio med prästostkräm, knaperstekt kapris och hasselnötter är en lätt-som-en-plätt-förrätt som verkligen imponerar. Tillagning 25 min + ca 1 dygn i frysen 4 PORT 300 g oxfilé, hel bit 1 dl hasselnötter 3⁄4 dl kapris 3 msk smör till stekning 30 g blandad sallad (t. ex. rucola, maché och röd mangold) 1 tsk pressad citronsaft […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Laxpaté med citronsmörsås och laxrom

Att det är gott med färsrätter håller nog de flesta med om. Denna fantastiska rätt, laxpaté med citronsmörsås och laxrom, kommer nog inte få någon att ändra uppfattning! Receptet är hämtat ur Leif Mannerströms trevliga kokbok Färs, (Norstedts, 2014). Tänk på att laxfärsen mår bra av att få vila kallt över natten efter det att den […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Det är värt besväret att göra egna blinier till rommen!

Häromdagen kom min man hem med forellrom och lyckan var total hemma hos oss! Då fick vi det angenäma problemet att komma överens om vad vi skulle göra med dessa delikata små korn. Demokrati i all ära men det vore lögn att påstå att föräldrarnas röster inte väger lite tyngre när så allvarliga beslut ska […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Rökt hjortkött med baconfrästa kantareller

I denna rätt tar man verkligen vara på goda smakkombinationer. Rökt hjortkött, baconfrästa kantareller och till det en apelsinssås. Enkelt att tillaga och alldeles otroligt gott! Rätten passar utmärkt som förrätt eller varför inte som vickningsmat. Jag har använt mig av smetana i såsen, men får man inte tag på det så går det bra att […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Musslor à la 70-talet håller än!

Mina föräldrar har sedan det glada 70-talet gjort denna alltid lika uppskattade förrätt. Vanliga burkmusslor täcks av en sås på gräddfil, vitlök och inte minst ansjovis för att sedan gratineras i ugn.       Ingredienser till 4 personer 1 burk musslor 30 gram smör 2 vitlöksklyftor 1 dl hackad persilja 1 dl gräddfil 1 liten […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Lika gott som enkelt, baconinlindad getost

Något jag är väldigt, väldigt förtjust i är ost i alla dess former, inte minst smält. Man kan välja mellan gratänger, raclette, cordon bleu, croque monsieur, möjligheterna är oändliga. Man kan ha ost som förrätt, varmrätt eller dessert. En klassisk efterrätt med ost är väl friterad camembert med hjortronsylt. Men om vi tar oss utanför […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Helgmeny: Förrätt med vinkokta päron och gorgonzola

Detta spännande förrättsrecept har vi tagit från kokboken Allt om Mat & Vin (Norstedts förlag, 2013) som vi recenserat här på Smak för mat. Detta recept ingår i en av dem föreslagen trerättersmiddag. Här har de tagit fasta på den lite mer sydeuropeiska vanan att äta ost till förrätt. Detta är något som vi i mitt tycke […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Ett helgtips – en lättlagad god laxmacka med räksallad

Har du bråttom eller bara inte lust att stå i köket en längre tid? Eller kanske ska du har middag för många och inspiration och tid saknas? Då har jag lösningen, en laxmacka med räksallad! Köp hem ett mörkt bröd. Kavring eller lingongrova fungerar utmärkt. Gå till delikatessdisken i mataffären (om det finns en sådan) […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Västerbottenpaj

Ingredienser till en västerbottenpaj Pajdegen: 125 gr smör 3 dl mjöl 1 msk vatten Fyllningen: 225 gr riven västerbottenost 3 ägg 1 dl matlagningsgrädde salt peppar Blanda mjöl och smör i en matberedare till en smulig massa. Tillsätt 1 msk kallt vatten. Tryck ut degen i en pajform som sedan får stå i kylskåpet i […]

Läs mer Kommentarer { 0 }