Råstekt hummerstjärt med kryddig hummerkräm och hummerskum, det låter inte illa! Varför inte göra denna anrättning som förrätt på Nyårsafton? Receptet kommer från Tom Sjöstedt och Daniel Räms kokbok Lilla Ego (Norstedts, 2016). Råstekt hummer är det enda riktigt goda sättet att servera hummer på enligt dessa två stjärnkockar. Observera att du måste påbörja tillagningen av hummerskummet dagen innan rätten […]
Tag Archives | förrätt

Carpaccio med prästostkräm, knaperstekt kapris & hasselnötter
Carpaccio med prästostkräm, knaperstekt kapris och hasselnötter är en lätt-som-en-plätt-förrätt som verkligen imponerar. Tillagning 25 min + ca 1 dygn i frysen 4 PORT 300 g oxfilé, hel bit 1 dl hasselnötter 3⁄4 dl kapris 3 msk smör till stekning 30 g blandad sallad (t. ex. rucola, maché och röd mangold) 1 tsk pressad citronsaft […]

Laxpaté med citronsmörsås och laxrom
Att det är gott med färsrätter håller nog de flesta med om. Denna fantastiska rätt, laxpaté med citronsmörsås och laxrom, kommer nog inte få någon att ändra uppfattning! Receptet är hämtat ur Leif Mannerströms trevliga kokbok Färs, (Norstedts, 2014). Tänk på att laxfärsen mår bra av att få vila kallt över natten efter det att den […]

Det är värt besväret att göra egna blinier till rommen!
Häromdagen kom min man hem med forellrom och lyckan var total hemma hos oss! Då fick vi det angenäma problemet att komma överens om vad vi skulle göra med dessa delikata små korn. Demokrati i all ära men det vore lögn att påstå att föräldrarnas röster inte väger lite tyngre när så allvarliga beslut ska […]

Rökt hjortkött med baconfrästa kantareller
I denna rätt tar man verkligen vara på goda smakkombinationer. Rökt hjortkött, baconfrästa kantareller och till det en apelsinssås. Enkelt att tillaga och alldeles otroligt gott! Rätten passar utmärkt som förrätt eller varför inte som vickningsmat. Jag har använt mig av smetana i såsen, men får man inte tag på det så går det bra att […]

Musslor à la 70-talet håller än!
Mina föräldrar har sedan det glada 70-talet gjort denna alltid lika uppskattade förrätt. Vanliga burkmusslor täcks av en sås på gräddfil, vitlök och inte minst ansjovis för att sedan gratineras i ugn. Ingredienser till 4 personer 1 burk musslor 30 gram smör 2 vitlöksklyftor 1 dl hackad persilja 1 dl gräddfil 1 liten […]

Lika gott som enkelt, baconinlindad getost
Något jag är väldigt, väldigt förtjust i är ost i alla dess former, inte minst smält. Man kan välja mellan gratänger, raclette, cordon bleu, croque monsieur, möjligheterna är oändliga. Man kan ha ost som förrätt, varmrätt eller dessert. En klassisk efterrätt med ost är väl friterad camembert med hjortronsylt. Men om vi tar oss utanför […]

Helgmeny: Förrätt med vinkokta päron och gorgonzola
Detta spännande förrättsrecept har vi tagit från kokboken Allt om Mat & Vin (Norstedts förlag, 2013) som vi recenserat här på Smak för mat. Detta recept ingår i en av dem föreslagen trerättersmiddag. Här har de tagit fasta på den lite mer sydeuropeiska vanan att äta ost till förrätt. Detta är något som vi i mitt tycke […]

Ett helgtips – en lättlagad god laxmacka med räksallad
Har du bråttom eller bara inte lust att stå i köket en längre tid? Eller kanske ska du har middag för många och inspiration och tid saknas? Då har jag lösningen, en laxmacka med räksallad! Köp hem ett mörkt bröd. Kavring eller lingongrova fungerar utmärkt. Gå till delikatessdisken i mataffären (om det finns en sådan) […]

Västerbottenpaj
Ingredienser till en västerbottenpaj Pajdegen: 125 gr smör 3 dl mjöl 1 msk vatten Fyllningen: 225 gr riven västerbottenost 3 ägg 1 dl matlagningsgrädde salt peppar Blanda mjöl och smör i en matberedare till en smulig massa. Tillsätt 1 msk kallt vatten. Tryck ut degen i en pajform som sedan får stå i kylskåpet i […]
-
Ricottafyllda auberginerullar i tomatsås 1 maj, 2023
-
Börja dagen med danska tebröd 14 januari, 2023
-
Enkel minestrone i bästa bemärkelse 14 januari, 2023
-
Lättlagad svamplasagne 8 januari, 2023
-
Räkfyllda ägghalvor i asiatisk tappning 27 mars, 2021
-
Vi firar våffeldagen – vinn ett våffeljärn! 6 mars, 2015
-
Världens godaste knäckebröd? 20 september, 2013
-
Grattis! Du vann ”Soppa med tillbehör”! 20 november, 2013
-
Vinn boken Veckans favoriter! 17 oktober, 2014
-
Saffran- och koriandersnaps 30 november, 2013
-
Martin Gustafsson: Tack för receptet - Ta mindre smör och jäst ...
-
Cecilia Azelius: Hej Clara Lisa Förare Winbladh använder 1 1/2 bu...
-
Clara Åhlvik: Fråga - är det en och en halv burk sötad konden...
-
Andreas: Detta är en fantastisk efterrätt! Har ännu bara...
-
Pernilla Jonsson: Hej Marina, vad vill du veta mer om? :) Hjälper d...