Sernik à la Lisa Förare Winbladh

Från Lisa Förare Winbladhs kokbok Det godaste jag vet, (ICA-förlag, 2014) har vi hittat detta recept på Sernik: ”Sernik på mitt vis: Ganska polsk ostkaka med hallontopp”.

För oss som rent ut sagt är urusla på att baka är det här receptet en gudagåva. Kakan blir sanslöst god med ett minimum av ansträngning. Enda problemet är att den måste ha minst ett, helst två dygn på nacken för att få den rätta smaken och konsistensen. Resten av den kondenserade mjölken sparar du till frukostkaffet.

Foto: Linus Meyer

Foto: Linus Meyer

 

ca 10 portioner

1⁄2 dl små ljusa russin 1⁄2 dl mörk rom
1⁄2 vaniljstång eller 1⁄2 msk vaniljessens
1⁄2 tsk salt
4 små ägg
1 dl kokosflingor + ca 3⁄4 dl till formen
1 dl vispgrädde (40 %)
4 msk potatismjöl
finrivet skal från 2 små citroner
1 kg kesella eller matkvarg 
(10 %)
1 1⁄2 burk sötad kondenserad mjölk (à 397 g)
2 msk pressad citron
Hallontopping:
3 gelatinblad
1 dl strösocker
1 dl vatten
1 msk pressad citron
225 g hallon, frysta går bra
ev 1 msk crème de cassis eller citruslikör smör till formen

Låt russinen ligga och dra i rommen minst en timme, gärna över natten.
Värm ugnen till 175 grader (varmluft 165 grader). Snitta vaniljstången på längden, skrapa ut fröna och peta ner dem i en stor skål. Finhacka resten av stången pyttesmått och mortla till ett fint mos med saltet.
Smöra en springform, ca 26 cm i diameter.Täck den invändigt med kokosflingor genom att skaka runt dem.
Vispa snabbt samman vaniljsalt (eller essens och salt), ägg, 1 dl kokos, grädde, potatismjöl och citronskal till en slät smet i en stor bunke.
Vänd med slickepott försiktigt ner kesella, kondenserad mjölk, pressad citron och romrussin. Rör inte för mycket!
Tippa upp smeten i den förberedda formen.
Grädda i mitten av ugnen ca 1 timme. Sänk värmen till 150 grader (varmluft 140 grader) efter 30 minuter. Passa noga! Att ta ut kakan i exakt rätt tid är viktigt för succén, även om potatismjölet skyddar lite mot övergräddning. Kakan är färdig när den är gyllene i kanterna och har börjat pösa lite där. Mitten ska vara precis stabiliserad, och kärntemperaturen bör vara precis över 70 grader.
Ta ut och låt svalna i formen. Plasta in och kyl till dagen därpå. Hallon- toppingen kan göras när det passar dig bäst, bara kakan inte är het. Kakan ska vara kvar i formen tills toppingen har stelnat.
Blötlägg gelatinbladen i vatten minst 5 minuter. Koka upp socker, vatten och pressad citron och låt puttra några minuter. Rör ner gelatinbladen så att de löses upp. Rör försiktigt ner de frysta hallonen och låt dem bli genomvarma. Rör ner eventuell likör. Låt blandningen svalna något och skeda den över serniken. Plasta in och kyl tills hallonskiktet är fast, ca 1 timme.

Tina aldrig frysta bär i kyl över natten. Det förstör arom, färg, konsistens och en del näringsämnen.Totalmisär! Använd i stället bären direkt från frysen, eller låt dem snabbt halvtina utspridda på en bricka. Mikro är faktiskt mycket mer skonsamt än långsam tining.

Print Friendly

, , , ,

2 Responses to Sernik à la Lisa Förare Winbladh