Tag Archives | getost

Pajernas paj med spenat och chèvre

Anne Aobadia bjuder på finfin smakkombo – paj med spenat och chèvre! Spenat är en supergrönsak som är rik på smak och nyttigheter. Väldigt gott till ägg och getost! 6 portioner Pajbotten 3 dl mandelmjöl ½ dl skalade sesamfrön 1 msk kruskakli 1 msk psylliumfröskal, malda ½ tsk salt 40 g smör 1 ägg Äggstanning […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Marinerad getost med rucola & körsbärstomater

Hvens getost säljer en riktigt god marinerad getost som de fiffigt kallar för ”Geta”. Om du inte råkar ha vägarna förbi Ven så kan du göra en liknande variant själv. Det är supergott och det är dessutom en väldigt fin gå-bort-present. Osten håller sig flera veckor i kylskåpet. Portioner: 4 Marinerad getost 200 g getost, […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Lika gott som enkelt, baconinlindad getost

Något jag är väldigt, väldigt förtjust i är ost i alla dess former, inte minst smält. Man kan välja mellan gratänger, raclette, cordon bleu, croque monsieur, möjligheterna är oändliga. Man kan ha ost som förrätt, varmrätt eller dessert. En klassisk efterrätt med ost är väl friterad camembert med hjortronsylt. Men om vi tar oss utanför […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Chèvre från Loiredalen – ingen vanlig getabock!

När man tillverkar getost ska man inte skära eller pressa ostmassan utan vasslen rinner själv genom små hål i de plastformar i olika skepnader som man använder i dag. Därefter ska osten torkas i rum med 80-90 procents luftfuktighet. Ofta tillsätter man ett pulver av krossad, saltblandad ekkol, traditionellt tillverkad av brända vinstockar. Man kallar […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Chèvre – ingen vanlig getabock!

Ge mig vad som helst, bara inte en getost! Jag undrar hur många gånger denna fras har uttalats i vår ostaffär. Tänk vilken mission det är att lära människor att äta getost, men tänk också vilken fantastiskt utveckling getosten har haft i Sverige. För tjugo år sedan använde var och varannan kund denna fras när de […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Getost är gott!

Jag kommer ihåg att när det i min uppväxt talades om getost så rynkade jag på näsan. Det luktade inte gott, och smakade ungefär som det luktade! Så var den osten bortrationaliserad, det fanns ju så många andra goda ostar att välja mellan. Under några månader våren 1990 bodde jag i Paris. Utbjuden på restaurang […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Getost med en honungs- och apelsindressing

Ingredienser till 4 personer 4 skivor ljust bröd av baguettetyp 4 stycken 1 cm tjocka skivor getost flytande honung saft och rivet skal från 1 apelsin 1 tsk hackad färsk dragon 1 tsk hackad basilika 1 tsk hackad bladpersilja 1 msk rostade pinjenötter sallad till servering Lägg getosten på brödskivorna och ringla honung över osten. […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Chèvrecrème

Chèvrecrème – en oemotståndlig bekantskap En underbar sås som passar till de flesta kötträtter, i synnerhet till lamm. Getosten gifter sig extra bra med kryddorna och honungen. 100 g getost 2 dl lätt crème fraiche 1 tsk hackad dragon 1 tsk hackad rosmarin 1 msk honung Mosa getosten och crème fraiche med en gaffel eller […]

Läs mer Kommentarer { 0 }