Singaporenudlar

Foto: David Loftus

Foto: David Loftus

Vem kan motstå en nudelwok? Perfekt vardagsmat men lika festlig att bjuda på. Jamie Oliver delar med sig av sitt recept på Singaporenudlar.

-Singaporenudlar är en toppensmaskig, härlig klassiker som gör dig mätt och glad, säger Jamie Oliver. För mig handlar rätten om att ta vara på olika rester på ett bra sätt, och den kan mycket lätt förvandlas till ett vegetariskt alternativ. Det här receptet kan alltså hjälpa dig att slänga mindre och använda det du har liggande i kylen.

Och vi säger: Tack Jamie!

4 till 6 portioner  Tid: 30 minuter

225 g fina risnudlar
1 matsked osaltade jordnötter
150 g fläskfärs
olivolja
1 rågad tesked currypulver
1 slät tesked kinesisk femkrydda
1 vitlöksklyfta
1 tumstor bit ingefära
150 g kycklingrester
4 champinjoner
1/2 vitkålshuvud
150 g frysta skalade och kokta räkor
200 g frysta ärter
2 stora ägg
soja med låg salthalt
1 lime
1–2 färska röda chilifrukter
4 vårlökar

Se till att du har alla ingredienser framför dig så att du kan sätta i gång. Lägg nudlarna i en skål, täck med kokande vatten, låt stå och dra i 5 minuter eller tills de är mjuka och låt sedan rinna av. Krossa jordnötterna i en mortel och rosta dem i en stor stekpanna eller woka dem på medelvärme tills de är gyllenbruna. Stjälp ur dem och ställ åt sidan och sätt tillbaka pannan på spisen. Lägg fläskfärsen i pannan med en skvätt olja, currypulvret och femkryddan. Rör om och fräs i 5 minuter eller tills det är lätt gyllenbrunt samtidigt som du skalar och finhackar vitlöken och ingefäran och skivar kycklingen, svampen och vitkålen.

Rör snabbt ner vitlöken, ingefäran, kycklingen och räkorna i pannan. Vänta en liten stund och gör sedan likadant med svampen, vitkålen och ärterna. Blanda och stek i 4 minuter, skjut sedan undan alltihop till ena sidan av pannan och knäck äggen på den lediga ytan – rör om så att det blir en äggröra. Vänd ner nudlarna och blanda i några minuter. Smaka av och tillsätt sojasås tills det är riktigt gott, pressa limejuicen över och stjälp upp på en stor tallrik. Putsa, finskiva och strö chilin, vårlökarna och jordnötterna över och ät med detsamma.

LagasmartReceptet kommer från Laga smart med Jamie (Bonnier Fakta, 2014). Läs mer om boken på Jamie lagar smartare än någonsin

Print Friendly

, , , , , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar