Lika gott som enkelt, baconinlindad getost

baconchevreNågot jag är väldigt, väldigt förtjust i är ost i alla dess former, inte minst smält. Man kan välja mellan gratänger, raclette, cordon bleu, croque monsieur, möjligheterna är oändliga. Man kan ha ost som förrätt, varmrätt eller dessert. En klassisk efterrätt med ost är väl friterad camembert med hjortronsylt. Men om vi tar oss utanför Sverige och åker söderut så äter man lika gärna ost till förrätt. En fördel med det är att när man (läs jag!) kommer till desserten så är man ofta så mätt att smält ost blir i mäktigaste laget.

Jag bodde i Belgien under några år i slutet på 90-talet. Där blev vi väldigt bortskämda med det utbud som fanns i mataffärerna. En rätt som ofta gick att hitta på såväl restaurang som i butik var getost inlindad i bacon. Kombinationen är perfekt, getost med knaperstekt bacon, gärna med lite rosmarin på.

Väl hemma i Sverige igen så var det många rätter och råvaror som inte gick att köpa som vi hittade i Bryssel. En rätt som vi ofta åt och fortfarande äter är just baconinlindad getost. Det går kanske inte alltid att köpa rätten färdig, men det är inga problem. Få rätter är så lätta att göra själv. Köp en ”getostrulle”, gärna en som inte är större än ca 3 cm i diameter. Skär av kanten på kortsidorna och dela sedan rullen i 8-10 bitar. Linda in getosten i en skiva bacon. Stek på ganska hög värme till att börja med så att baconet blir knaprigt på båda sidorna, sänk sedan värmen och stek till osten har smält. Krydda med lite rosmarin och servera sedan med ruccola eller annan grön sallad efter smak.

Mycket enkelt och väldigt gott!

baconchevre1

Print Friendly

, , , , ,

No comments yet.

Kommentera