Morberg ger oss tips på dryck till maten

morbergdrycker

Alla gånger är det inte så lätt att veta vad man ska servera för dryck till maten. Ibland är svaret givet, fläskpannkaka kräver mjölk och äter man rökt ål så är snapsen lika självklar. Men många gånger så står man där, lite osäker, och funderar på vad ska jag servera till löksoppan, till den smörstekta gösen med kantareller eller till spagetti carbonaran.

Per Morberg ger oss i sin nya kokbok MORBERG Maten, drycken och konsten att kombinera (Bonnier fakta, 2015) massor av tips. Det låter kanske lite trist med en bok som bara innehåller dryckestips. Det gör naturligtvis inte denna heller. För inte skulle väl Per Morberg ge ut en bok som handlar om mat och dryck utan att även tillhandahålla recepten. Hela 101 recept finns i boken, gamla favoriter och några helt nya.

Jag uppskattar är att han till varje recept inte bara har ett utan flera olika dryckestips, och inte en enda gång rekommenderar han sina egna viner, bra! Till vissa recept rekommenderas flera olika sorters vin, ibland såväl öl som vin och ibland bara vanligt vatten!

Så vad ska man tänka på när man väljer dryck? Ett av de viktigaste rådet är nog att välja det vi själva tycker är gott. Eller som Morberg skriver: Från min lilla privilegierade vrå av världen har jag därför gett mig själv uppgiften att hitta de perfekta dryckerna till över 100 nya och gamla recept. Följ med och testa, men kom ihåg att också lita på din egen smak.” 

Han ger oss lite tips och råd i allmänhet. Han berättar kortfattat om produktionen av öl och vin. Och han ger oss också några bra tumregler som till exempel att till feta kött- och fågelrätter passar viner med mycket fruktsyra eller att till feta fiskrätter passar fylliga vita viner.

Så visst är det som han säger: Vitt är inte bara vitt, rött är inte bara rött, öl är inte alltid lager. Och man kan faktiskt dricka te och lingondricka till mat. 

 

Print Friendly

, , ,

No comments yet.

Kommentera