Matcha Cheesecake

sweet spots1Vet du vad en matcha cheesecake är? Matchapulver är pulveriserat grönt te. I Sweetspots of New York, (Bonnier Fakta, 2016) bjuder Roy Fares på ett recept på en cheesecake med just matchapulver. Så här skriver han om matcha cheesecake:

Det har en fantastisk grön färg och är sprängfullt med nyttigheter. En lite hälsosammare cheesecake, helt enkelt. (Skulle man ju vilja tro, i alla fall.)

10-12 BITAR

BOTTEN
100 g smör
200 g digestivekex (ca 14)
30 g strösocker (2 msk)
10 g vaniljsocker (1 msk)

FYLLNING
900 g rumsvarm färskost (cream cheese)
250 g strösocker (2 ¾ dl)
15 g vaniljsocker (1 ½ msk)
30 g vetemjöl (½ dl)
15 g matchapulver (1 ½ msk)
200 g rumsvarm gräddfil (2 dl)
50 g rumsvarm vispgrädde (½ dl)
165 g ägg (ca 3, rumsvarma)
30 g äggula (ca 2, rumsvarma)

VIT CHOKLADCHANTILLY
150 g vit choklad
250 g vispgrädde (2 ½ dl)

TILL DEKORATION
matchapulver att pudra över
färska hallon eller andra bär
citronmelissblad

Matcha Cheesecake. Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Matcha Cheesecake. Foto: Wolfgang Kleinschmidt

 

Botten
Sätt ugnen på 200 grader, varmluftsfunktion. Smöra en springform, cirka 24 cm i diameter, mjöla kanterna lite lätt och täck botten med bakplåtspapper.
Smält smöret i en kastrull. Kör kexen  till fina smulor i en matberedare. Tillsätt socker och vaniljsocker och mixa ihop. Blanda ner smöret noga.
Bred ut blandningen jämnt på botten av formen. Platta till ytan lite lätt med baksidan av en matsked och grädda mitt i ugnen 8-10 minuter. Ta ut och låt svalna helt.

Fyllning
Sätt ugnen på 200 grader, varmluftsfunktion. Vispa färskost, socker, vaniljsocker, vetemjöl och matchapulver fluffigt i en bunke, i 3-4 minuter. Vänd ner gräddfilen och grädden och därefter ett ägg i taget samt äggulorna. Blanda noga och häll sedan ner smeten i formen.
Grädda cheesecaken mitt i ugnen i cirka 8 minuter. Sänk värmen till 120 grader (öppna inte ugnsluckan) och grädda i cirka 45 minuter till. Stäng av ugnen och låt cheesecaken stå i eftervärmen i ytterligare 50 minuter. Låt cheesecaken svalna och sedan stå i kylen i minst 6 timmar, gärna över natten.

Vit chokladchantilly
Hacka chokladen i bitar och lägg den i en liten bunke. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Låt chokladen smälta och rör sedan ihop till en fin och jämn kräm. Täck bunken med plastfolie och låt stå i kylen över natten, eller i minst 8 timmar.
Vispa chokladkrämen till fast konsistens och spritsa ut den i önskat mönster på toppen. Pudra över matchapulver och dekorera med färska bär och blad av citronmeliss.

Print Friendly

, , , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar