Frozen yoghurt med kakdeg

En oemotståndlig frozen yoghurt med kakdeg som passar precis lika bra en varm sensommardag som en regnig höstdag uppkurad i soffan.

Frozen 61Frozen yoghurt naturell
500 g naturell yoghurt
2 dl vispgrädde
80 g strösocker

Kakdeg
125 g smör, normalsaltat
50 g strösocker
50 g rörsocker
175 g vetemjöl
1 ägg
60 g hackad choklad
1 msk bakpulver
1 nypa salt

Kolasås (dulce de leche)
1 liter mjölk 3 %
350 g strösocker
1 tsk bikarbonat
1 vaniljstång
1 nypa havssalt

FROZEN YOGHURT
Blanda yoghurt och socker med hjälp av en elvisp, tills sockret lösts upp. Vispa grädden tills den blivit tjock och tillsätt sedan yoghurten och sockret. Vispa samman med elvispen. Kör blandningen i glassmaskinen i cirka 25 minuter.

KAKDEG
Vispa samman smör och socker i en skål. Blanda ner ägget och tillsätt sedan vetemjöl, salt och bakpulver. Blanda till en slät deg. Tillsätt den hackade chokladen.Forma degen till små kulor på cirka 5 g per kula.

FROZEN YOGHURT MED KAKDEG
Tillsätt kulorna av kakdeg i frozen yoghurt naturell och kör i glassmaskinen i cirka 5 minuter.

KOLASÅS (DULCE DE LECHE)
Häll samtliga ingredienser i kastrullen och låt alltsammans koka på hög värme under konstant omrörning. När såsen börjar få färg minskar du till medelstark värme. Övervaka det hela noggrant och rör om då och då. När såsen fått en bra konsistens tar du bort kastrullen från plattan och ställer den i ett stort kärl med kallt vatten. Vattnet ska bara nå strax över kastrullens botten.

MONTERING
Om du gjort yoghurtglassen i förväg tar du ut den ur frysen 10 minuter innan uppläggningen så att den hinner mjukna något. Gör kulor av glassen och ringla över kolasåsen.

frozenyoghurtit mylk i Frankrike gör de sin glass och andra läckerheter på yoghurt naturell utan fett. Glassen garneras sedan med olika toppingar: färska frukter och bär, kolakross, minimacaroner, frukt- och bärkompotter, crumble, granola… I boken Frozen Yoghurt (Pagina förlag, 2014) har de delat med sig av sina recept och det är även därifrån detta recept är hämtat. Läs gärna Hanna Azelius recension av boken.

Tips från Hanna
Om det mot all förmodan blir kakdeg över gör runda kakor som är ungefär 0,5-1 cm tjocka. Grädda dem i ugn, 175° i drygt 15 minuter. Kakorna blir jättegoda!

Dessa två recept kommer även de från boken Frozen Yoghurt, (Klicka på respektive bild så kommer du till recepten).

 

Frozen 53

Frozen Yoghurt med kolasås och churros

Cheesecake à la It Mylk med passionsfrukt

 

 

Print Friendly

, , , ,

No comments yet.

Kommentera