Thailändska laxburgare med sesammajo

Det finns vissa smaker som man aldrig kan få nog av. Vi pratar till exempel om lax, lime, sesamolja och chili! Här bjuder husmorsorna Emma Hamberg och Anette Rosvall på ett suveränt recept på thailändska laxburgare med sesammajo.

Thailändska fiskburgare Foto: Jenny Grimsgård

Thailändska fiskburgare Foto: Jenny Grimsgård

400 g lax
1 1⁄2 röd chilifrukt
2 äggulor
1⁄2 dl ströbröd
rivet skal och saft från 1 lime
2 msk ljus soja
1 msk fisksås
1⁄2 kruka färsk koriander
smör och matolja till stekning

Sesammajo

1 1⁄2 dl majonnäs
1 msk ljus soja
1⁄2 msk sesamolja
1 msk sesamfrön

Gurksallad

1 gurka
1 röd chilifrukt
3 msk risvinäger
2 msk fisksås
1 msk socker

Till servering

hamburgerbröd eller formfranska
1–2 morötter
1 pkt groddar
1 rödlök
färska korianderblad

Börja med att ge laxen ett snabbkok. Den behöver inte bli helt genomkokt, bara nästan. Lägg den kokta laxen i en bunke och mosa den med en gaffel. Finhacka chilin. Sedan kan du faktiskt tjoffa i allt, blanda ihop det ordentligt och låta det stå ett tag för att sätta sig. Smeten kommer att bli ganska lös, men det är ingen fara på taket. Forma sedan dina burgare och stek dem på medelvärme i smör och olja.

Blanda alla ingredienser till sesammajon i en snygg skål och smaka av.

Kärna ur gurkan och skär den i bitar. Ta bort alla frön från chilin och finhacka den. Rör ihop vinäger, fisksås och socker i en skål tills sockret löst upp sig. Ner med gurkan och chilin. Låt det hela stå en kvart. Klart!

Servera laxburgaren i ett gott hamburgerbröd tillsammans med tunt skivad morot, groddar, rödlök och färsk koriander.

Hamburgerbröd

Härliga tider – dags att baka eget hamburgerbröd! Inte särskilt krångligt. Tänk bara på att alla ingredienser bör vara rumstempererade!

2 1⁄4 dl vatten
2 msk socker
3⁄4 dl mjölk
10 g jäst
1 + 1 ägg
50 g smör
2 tsk salt
8–9 dl vetemjöl special
sesamfrön

Blanda vatten, socker och mjölk och lös upp jästen i vätskan.Vispa ner ett av äggen och sedan smör, salt och mjöl. Kör degen i en degblandare/assistent i minst 8 minuter eller knåda den för hand i 15 minuter. Degen ska bli sidenblank och kladdig. Låt sedan degen jäsa, under ren handduk, i minst 1 timme eller tills den fått dubbel storlek.

Skär degen i 10 lika stora delar och forma runda bullar. Smörj in händerna med olja innan
du börjar, så fastnar inte degen i händerna. Låt bullarna jäsa i 1 timme till och pensla dem sedan med det andra ägget (uppvispat med lite vatten). Kanske vill du ha sesamfrön på toppen för korrekt hamburgerbrödkänsla? Sedan ska de stå i 225 ugnsgrader i 15 minuter, eller tills de är gyllene och vackra.

 

FestmatomslagReceptet kommer från boken Festmat – recept, vin, skratt och inspiration av Emma Hamberg och Anette Rosvall (Semic, 2015). Läs gärna mer om den i Så fixar du festen.

Print Friendly

, , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar