Vita sommarviner!

Vita sommarviner!

Visst hänger ofta pris och kvalitet ihop, men ett högt pris är ingen garant för att du kommer tycka ett vin är gott.

Billigare vin måste inte heller vara illa. Det är snarare så att priset hänger ihop med möjligheterna att producera större volymer vin med mindre insats. Maskinell skötsel och framställning kan påverka, liksom växtplatsen och druvtypens förmåga till avkastning.

Vi har provat oss igenom en rad spännande vita viner som finns tillgängliga på Systembolaget med tilltalande prislapp, för att se om vi kan hitta några fynd.

vitasommarviner

7920, Piesporter Riesling Kabinett, 139 sek, Weingut Breit.

Ett klassiskt Moselvin med tydlig druvsaftkaraktär. Blommig sötma som balanseras av den friska syran som druvan Riesling ger.

Ungdomligt bersåvin för trädgårdsmingel.

2289, Getariako Txakolina, Baskien, 119 sek, Hiruzta Txakolina.

Bra syra med kryddig karaktär. Ett spännande vin som passar lika bra till skaldjurssalladen som uppfriskande mingeldryck.

Ett fynd!

2094, Chardonnay, Orange, New South Wales, 109 sek, Climbing.

Ovanligt frisk Chardonnay för att komma från Australien, men fortfarande påtagligt ekad och rik på tropisk frukt. Namnet Climbing syftar på de högt belägna odlingsområdena för detta vin. Höjden ger svalka och det bidrar till fruktsyra som skänker vinet viss elegans.

5799, Muscadet de Sevre-et-Maine, 99 sek, Domaine de la Bournaire.

Friskt skaldjursvin från västra Loire. Mycket citrus och en hint av bröd som vinet får efter att det legat kvar på sin jästfällning en tid.

Ett fynd!

5492, Grenache Blanc, Languedoc-Roussillon, 79 sek, Brochet Facile.

I södra Frankrikes varma klimat trivs denna druva väl och ger karaktärsfasta viner. Inte elegant, men lantligt tilltalande med örtig karaktär. Serveras kylskåpskallt en het sommardag. Till exempel till en Salade Niçoise.

Print Friendly

, , , , ,

No comments yet.

Kommentera