Vardagslätt: kyckling- & risgryta

Foto: Per Ranung

Foto: Per Ranung

Kyckling- och risgryta är en superlättlagad rätt som passar bra i matlådan om det blir något över. Chorizon är en sorts spansk salami smaksatt med chili som passar utmärkt tillsammans med kycklingens milda kött. De flesta ingredienser till den här enkla middagsrätten har du säkert hemma. Köp hem kycklingfilé, chorizosalami, röda linser, ajvar relish och färsk timjan.

Till 4 personer:

600 g kycklingfilè
1 gul lök
50 g chorizosalami, tunt skivad
3 dl ris
2 hönsbuljongtärningar
1 förpackning kokta röda linser (285 g)
rapsolja, salt, nymald svartpeppar

Tillbehör:
2 dl ajvar relish
1 kruka timjan

Gör så här:

Skär kycklingen i ca 4 cm stora bitar. Skala och finhacka löken. Strö 1 tsk salt och 2 krm peppar på kycklingbitarna och bryn dem på hög värme i 1/2 msk olja i en gryta ca 2 minuter. Låt chorizon steka med ca 1 minut. Ta upp kyckling och korv ur grytan och lägg i löken. Låt den fräsa ca 1 minut. Blanda ner riset och fräs ca 1 minut.

Smula ner buljongtärningarna och häll på 5 dl vatten. Lägg tillbaka kyckling och korv i grytan. Rör om och låt sjuda under lök ca 15 minuter.

Skölj linserna i ett durkslag. Blanda dem i grytan och låt allt bli varmt. Servera grytan med timjan och ajvar.

KöphemfemDe flesta av oss har max tio rätter som vi lagar om och om igen. Vi kan handla och laga dem på frihand, och vi vet på förhand hur lång tid det kommer att ta och hur det kommer att smaka. Det är praktiskt, men blir snabbt enahanda och trist. 

Tidningen Allt om Mat:s avdelning ”Köp hem 5″ bjuder några av Sveriges främsta matskribenter på spännande rätter som är enkla att ta till när fantasin tryter. Rätterna utgår från ett antal basingredienser som ofta finns hemma. Till dessa behöver du endast köpa hem fem ingredienser för att få till en lättlagad och smakrik middag. I de flesta fall har du dessutom maten på bordet inom en halvtimme! Många av recepten finns nu samlade i den lilla smidiga kokboken Köp hem fem (Norstedts, 2014).

Print Friendly

, , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar