Tips och råd i köket!

fhusmorsknep

Ett av många ”husmorsknep”

Visst är det underbart med nya knep och gamla husmoderstips som förenklar matlagningen och livet i köket? Här hittar du en salig blandning av tips och råd! Har du något roligt tips så hör gärna av dig till oss.

Torrt franskbröd
Ditt torra tråkiga franskbröd blir som nytt igen om du blöter det och sedan lägger in det i ugnen på 100-125 ℃ i ca 10-15 minuter.

Bröd
Förvara aldrig ditt bröd i kylskåpet, det torkar ungefär sex gånger så fort i kylskåpet jämfört med i rumstemperatur.

Skaka liv i tomaterna
Om tomaterna har börjat bli mjuka kan de fräschas upp genom att läggas i kallt saltat vatten. Skär du sen skivorna vertikalt så blir skivorna fastare.

Färgfläckar på huden
Kaffesump tar bort fläckarna av karamellfärg (och annan färg) på huden i ett nafs.

Är äggen ok?
Vill du veta om ett ägg är färskt eller inte utan att knäcka det (kan ju vara bra när man vill koka ägget) så lägg ägget i vatten. Om det flyter så är ägget inte OK att ätas, eftersom det flyter på grund av gaser innanför skalet. Om ägget håller sig på botten är det friskt och det är bara att tillaga det. Ett annat sätt är att slicka lite på ägget. Om det är färskt så är det lite varmare i ena sidan än det andra. Ägg håller sig förresten bäst om de förvaras stående med den spetsiga sidan nedåt.

Bästa potatismoset
Salta inte potatisvattnet när du ska göra potatismos. Saltet gör moset segt och kompakt. Saltet ska i först när moset är klart. En gnutta socker i moset är kanske inte det nyttigaste men ack så gott.

Är fisken färsk?
Fiskhandlaren låter hälsa att en färsk fisk ska ha blanka ögon, slemmigt skinn, fuktiga fenor och röda gälar.

Svamp
Förvara aldrig färsk svamp i plastpåse. Den håller sig istället längre om den förvaras svalt i öppen skål med enbart ett fuktat hushållspapper över.

Citroner
Runda citroner är i allmänhet saftigare än ovala.

God vinegrette
Vinegretten blir extra smakrik om man blandar vinäger och kryddor först och sedan avslutar med olja.

Vitlök
Krossa vitlöksklyftorna så blir de lättare att skala.

Inte koka över
Häll en skvätt olja i vattnet när du kokar potatis, pasta och sådant som alltid kokar över.

Förkoka kycklingen innan du komponerar grillspettet
Ska du göra grillspett med kyckling så koka först upp kycklingfiléerna i buljong, dra kastrullen åt sidan och låt dem ligga i vattnet 10-15 minuter. Sen kan du grilla dem. På så sätt riskerar du inte att t ex grönsakerna på spettet har bränt sönder innan kycklingen är färdig.

Skala rödbetor utan att bli röd om händerna
Koka rödbetorna och gnugga dem sedan i tidningspappret. Skalet lossnar snabbt och enkelt och du slipper få missfärgade händer.

Låt degen jäsa under plast istället för handduk
I de flesta recept står det att man ska täcka bunken med en handduk när degen ska jäsa. Men duken släpper igenom fukt och degen torkar på ytan. Prova istället att täcka bunken med plastfolie eller ett speciellt plastöverdrag (finns i välsorterade köksbutiker).

Laga maten på lägra temperaturer
Maten blir i många gånger saftigare och mer smakrik om den tillagas på lite lägre temperatur. Prova att laga lasagne och gratänger på 200 grader i stället för 225. Ugnsbaka fisken på 125 i stället för 200. Sjud såserna i stället för att stormkoka dem. Samma sak gäller för soppor och grytor. En bra metod när det gäller stek, hel fågel och stora bitar av fisk är att börja tillagningen på hög värme (genom att bryna eller steka på 225–275 grader i ugn) för att sedan sänka värmen rejält (till sjudning eller kanske 100 graders ugnsvärme) så att utsidan blir brynt och smakrik och det inre saftigt.

Skålla mandel
Lägg mandeln i en djup tallrik eller skål och fyll på med vatten så att det täcker nötterna. Värm i mikron på full effekt 2-3 minuter (beroende på mängd). Ta ut och låt svalna i vattnet. Tryck sedan ut mandlarna ur skalet.

Steka bacon i mikron
Lägg baconskivorna på ett dubbelvikt hushållspapper på tallrik. Täck skivorna med hushållspapper och värm på full effekt. 1 tunn skiva ca 20 sekunder, 1 tjock skiva ca 45 sekunder. Dubbla tiden för varje ytterligare skiva. Det går att tillaga upp till 4 lager samtidigt. Lägg hushållspapper mellan varje lager. Fördelen med att steka bacon i mikron är att hushållspappret suger upp fettet och man slipper stänk och matos.

En suverän fläckspray
När du spillt rödvin eller röda bär på duken – ta fram Herdins fläckspray Väck Fläck. Spraya på fläcken och titta på när den försvinner! Det hjälper nästan alltid. Prova på en osynlig bit av duken först för att kontrollera att färgen tål sprayen.

Göra rent i mikrovågsugnen
Dela en citron och kör den i mikron cirka en minut. Sen är det lätt att torka bort rester plus att det doftar gott av citronen.

Fläckar i te- och kaffekoppen
För att få bort fläckar från insidan på muggen kan du använda salt eller bakpulver. Fukta insidan med vatten och strö på fläckarna. Låt det ”fräsa” klart i fukten. Gnid sedan lätt och skölj.

Ren ugn med ättika
Ättika gör det enklare att rengöra ugnen. Ställ en djup tallrik med ättika i ugnen i 50 grader. Låt stå i knappt en timme och tvätta sedan rent.

Blomflugor i köket?
Blanda äppelcidervinäger med lite vatten och diskmedel. Ställ fram ett glas blomflugorna dränker sig i blandningen.

Print Friendly

, , , , ,

No comments yet.

Kommentera