Grov tartar på rimmad salmalax med färska räkor, ingefära, koriander och krispiga grönsaker
Om det är någon lax som passar för en tartar så är det verkligen salmalax! Detta är en fräsch rätt med smak av Asien. Tänk bara på att läsa igenom receptet innan du sätter igång. Tapiokan behöver sin lilla tid. Är du nyfiken på att veta mer om salmalax så läs Salmalax – något utöver det vanliga.
6 personer
Tartar
500g salmalax
1 liter saltlag 10%
200g färska räkor med skal
Majonnäs
2 äggulor
2 dl neutral olja
1 msk dijonsenap
1 msk saft från citron
salt
peppar
Ingefärsdressing
1 bit ingefära
5 stänk tabasco
1 msk socker
5 lime (juicen)
skal från 2 lime
koriander
100 g god olivolja
salt och peppar
Tapioka i soja
tapioka-pärlor (finns i asiatiska butiker), det går även att använda sagogryn
soja
Riven tomat
4 plommontomater
salt
peppar
olivolja
Krispiga grönsaker
1 gurka
30 korianderstjälkar
romansalladhuvud
Tillagning
Rimma salmalaxen i saltlagen i 20 minuter, lyft upp den. Skär i stora kuber. Skala räkorna.
Vispa äggulor, senap, salt och citronjuice. Vispa försiktigt i oljan droppvis. Smaka upp med salt, peppar och eventuellt mer citron.
Skala och riv ingefäran på rivjärn. Blanda med resten av ingredienserna i en bunke och mixa ihop med stavmixer.
Koka tapiokapärlorna i vatten tills de mjuknat. Låt rinna av i sil och skölj i kallt vatten. Låt rinna av och lägg dem i en bunke, täck tapiokan med soja. Låt stå och dra i minst 4 timmar och låt sedan rinna av.
Riv tomaterna grovt på rivjärn. Låt rinna av i sil, låt rinna av. Smaksätt med salt, peppar och lite olivolja.
Skala och dela gurkan på längden. Skär bort kärnhuset och skär på snedden i lagom bitar. Ansa korianderstjälkarna och lägg i kallt vatten. Skär ner det krispiga från romansalladen i bitar och lägg i kallt vatten. Låt rinna av och lägg i skålar.
No comments yet.