Ta vara på vårens smakupplevelser!

Nässlor i både mat och vin.

Ett vårtecken för mig är nässelsoppa. Så fort våren anlände gav sig mamma och pappa ut med handskar och sax för att plocka de första späda nässlorna. Sedan bjöds det på ljuvlig nässelsoppa med en klick grädde och ägghalvor.

Det gäller att vara ute i tid för att få tag i de fina späda nässlorna som ju växer till sig fort. Det går även att bara klippa av toppen på större nässlor, men det ger inte riktigt samma smak. Tänk att något så stickigt som nässlor kan smaka så milt och mjukt!

Vad dricker man då till nässelsoppa?

En vitt, friskt och aromatiskt vin, gärna med citrustoner passar utmärkt.Vittvin2

Hittar du doft av nässlor i ett vin så brukar det vara ett vin gjort på druvan Sauvignon Blanc. De mest kända vinerna på Sauvignon Blanc kommer från Loiredalen i Frankrike men även Nya Zeeland gör fantastiska viner på denna druva. Vinerna är aromatiska med hög syra och passar fint till nässelsoppa.

Även ett vin på Grüner Veltliner kan passa bra. Grüner Veltliner odlas framförallt i Österrike och ger komplexa viner med bra kryddighet, hög syra och citrusaromer.

Nyligen blev jag serverad ett glas vin på druvan Colombard till nässelsoppa och blev mycket positivt överraskad. Det kan dock vara svårt att få tag i vin på denna druva som oftast ger enklare bordsviner eller blandas med andra druvor.

Prova gärna:

Saint Clair, Sauvignon Blanc, Nya Zeeland, 106 kr (nr 6382)
Les Fumées Blanches, Sauvignon Blanc, Frankrike, 79 kr (nr 22139)
Leth, Grüner Veltliner , Österrike, 79 kr (nr 4200)
Schloss Gobelsburg, Grüner Veltliner, Österrike, 149 kr (nr 95314)

Grön sparris och vin 

Sparris har i sig en lite besk smak liksom en del salladssorter vilket kan göra att det är svårt att hitta ett passande vin. Det är nog därför man ibland kan läsa att det inte går att dricka vin till sparris. Men oftast serveras ju sparris med någon form av sås, smör eller olja vilket balanserar beskan. Syra dämpar också beskan. Ett friskt vitt vin med hög fruktsyra passar därför bra. Vi dricker gärna en Riesling från Tyskland eller Alsace.

I Systembolagets ordinariesortiment kan du hitta A Christmann, Riesling, Tyskland , 209 kr (nr 92014) och Gustave Lorentz, Riesling Réserve, Alsace, Frankrike, 89 kr(nr 22257)

Ur beställningssortimentet kan vi rekommendera Josmeyer som gör eleganta friska viner. Josmeyer, Riesling, Alsace, Frankrike, 167 kr (nr 75555)

I Alsace serveras oftast Muscat d´Alsace till sparris. Ett vin gjort på druvan Muscat d´Alsace är aromatiskt med smak av färska frukter och tydlig blomdoft. (Obs! Ej att förväxla med druvan Muscat som ofta ger mycket söta viner). På Systembolaget kan du hitta Hugel Gentil från Alsace, 89 kr (nr 2108). Besöker du Alsace kan vi rekommendera ett besök hos Seppi Landmann i byn Soulzmatt som gör mycket goda viner på Muscat d´Alsace.

Vi har en favoriträtt i vår familj som serveras hela sparrissäsongen. Vanligtvis tillagar vi aldrig mat i mikron, med undantag för denna mycket enkla rätt;

Sparris på 3×3 minuter

Thellmarks lättlagade sparris

Thellmarks lättlagade sparris

Ett knippe grön sparris
Olivolja
Parmesanost
Ev Pinjenötter
Flingsalt

Lägg sparrisen i en ugnsfast form och häll på vatten så att det täcker sparrisen. Salta lätt. Ställ in i mikron på full effekt i 3 minuter. Häll av vattnet. Ringla över olja, riv rikligt med parmesanost och fördela över sparrisen, strö över flingsalt. Ställ in i mikron på full effekt i 3 minuter. Strö över pinjenötter eller krossade valnötter och servera direkt.

Välj gärna något av ovanstående viner, väl kylt, till rätten. Smaklig spis!

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly

, , , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar