Smaka på Värmland

Foto: Bruno Ehrs

Foto: Bruno Ehrs

Mat kan speglas på många olika sätt. I den nyutkomna boken Smaka på Värmland (2014, Ica Bokförlag) skildrar Åke Persson den matresa som landshövdingen Kenneth Johansson gör tillsammans med köksmästaren Christoffer Schyman genom ett av de vackraste landskapen, Värmland. Jo, visst är jag partisk eftersom mina rötter finns i Värmland. Med det är som vi sjunger i Värmlandsvisan; ”Ack, Värmeland, du sköna, du härliga land! Du krona för Svea rikes länder!”.

Det är något speciellt med ett landskap som omfattar över sex av landets åtta klimatzoner, vilket lär vara unikt i Sverige och det speglar naturens enorma spännvidd. Det präglar också matkulturen. Från skogen i norr med jakt och vilt till Klarälvens mynning och Vänerns fisk.

Foto: Bruno Ehrs

Foto: Bruno Ehrs

Smaka på Värmland är en ömsint betraktelse över landskapet och naturen. Boken innehåller läckra recept på allt från gravad älgcarpaccio, gäddqueneller till nävgröt med fläsk. Nävgröt ser ju inte så aptitligt ut men jag tycker absolut att du ska ge det en chans. Gröten är gjord på skrädmjöl och serveras med fettdrypande sidfläsk och rårörda lingon. Riktig skogshuggarmat som är oerhört god och mäktig. Och nej, gröten innehåller inte näver utan namnet kommer ifrån att man förr åt det med näven. Är du i Värmland kan jag tipsa om ett besök på Karmenkynna hembygdsgård utanför Lekvattnet i nordvästra Värmland. Här serveras riktigt god nävgröt, eller motti som skogsfinnarna kallade det när de kom till värmländska finnmarken på 1500-talet.

Har du anknytning till eller är nyfiken på Värmland så är det här en fantastisk bok. Fotografen Bruno Ehr vackra bilder gör den lika mycket till en coffe table book som en kokbok.

Och här är sången som är omöjlig att sjunga utan att tårarna trillar…

Ack, Värmeland, du sköna, du härliga land!Smaka pa Varmland
Du krona för Svea rikes länder!
Ja, om jag komme mitt i det förlovade land,
till Värmland jag ändå återvänder.
Ja, där vill jag leva, ja, där vill jag dö.
Om en gång ifrån Värmland jag tager mig en mö,
så vet jag att aldrig jag mig ångrar. 

I Värmeland är lustigt att leva och bo;
det landet jag prisar så gärna.
Där klappar det hjärtan med heder och tro
så fasta som bergenas kärna.
Och var och en svensk uti Svea rikes land,
som kommer att gästa vid Klarälvens strand,
han finner blott bröder och systrar. 

I Värmeland — ja där vill jag bygga och bo,
med enklaste lycka förnöjder.
Dess dalar och skog ge mig tystnadens ro,
och luften är frisk på dess höjder.
Och forsarna sjunga sin ljuvliga sång —
vid den vill jag somna så stilla en gång
och vila i värmländska jorden.

 

Print Friendly

, , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar