Räkfyllda ägghalvor i asiatisk tappning

Ägg går att variera i det oändliga. Varför inte prova den här läckra varianten? Oj, oj, oj så gott med en asiatisk touch.

räkfylldaägg

Foto: Linus Meyer

Räkfyllda ägghalvor låter kanske inte särskilt upphetsande. Vänta du bara – i asiatisk tappning är de en sensation. Om dina gäster inte faller i hänförd trans över de här små läckerbitarna bör du allvarligt fundera på att säga upp bekantskapen. De är vansinnesgoda, varken mer eller mindre. Perfekta att servera som en liten förrätt att inta på stående fot med ett glas veteöl eller finosherry. Eller bjud ägghalvorna med ångade gröna grönsaker som en lätt lunch.

Idén med lökoljan kommer från den suveräna kokboken ”Momo- fuku” från New York-krogen med samma namn. En bok så sprängfull med fina matidéer att den förstörde min sömn en månad efter att jag fått den eftersom nätterna fylldes av febriga drömmar doftande av ingefära och sesamolja. Här kombineras lökoljan med chili, friterad ingefära och knaperstekta räkor. Förmodligen det bästa som kan hända ett hårdkokt ägg. Du hittar torkade räkor i asiatiska affärer, ofta i frysdisken. Bli inte nervös av att de luktar lite hundgodis, ingefäran trollar bort alla unkna toner och lämnar kvar en rikedom av umami. Om du trots all min uppmuntran skyggar inför de torkade räkorna får du ett recept på knaperstekta vanliga räkor också.

6 portioner som liten förrätt
2 msk torkade räkor
6 hårdkokta ägg
1⁄2 dl lök- och ingefärsolja (se nedan)
1 tsk mörk sesamolja
1 tsk ljus soja
1 krm salt
ev lite chiliflingor

Friterad ingefära:
50 g ingefära
1 dl neutral rapsolja eller jordnötsolja

Dekoration:
ev korianderblad

Slå 2 dl kokande vatten över räkorna och låt stå tills de mjuknat ordentligt, ca 20 minuter.
Förbered den friterade ingefäran. Skrapa bort skalet på ingefäran med sidan av en tesked eller skär bort det med vass kniv. Strimla ingefäran nålfint. Hetta upp rapsoljan i en liten tjockbottnad kastrull tills den skim- rar och håller ca 180 grader.Testa gärna med en liten ingefärsstrimla att den är het nog. Tippa i ingefäran och stek tills strimlorna är nötbruna och knapriga. Fiska upp och låt rinna av på hushållspapper.
Krama ur räkorna och hacka dem fint. Hetta upp ingefärsoljan i den lilla tjockbottnade kastrullen igen. Doppa ner räkorna i oljan, gärna med hjälp av en hålslev eftersom det lätt sprätter het olja. Stek tills räkorna är gyllene och knapriga. Fiska upp och låt rinna av på hushållspapper.
Halvera äggen på längden. Gröp försiktigt ut gulorna. Mosa samman med lökolja (se till att få med mycket av löken), sesamolja, soja och friterade räkor. Smaka av med salt och eventuellt chili.
Fyll ägghalvorna med blandningen. Toppa med friterad ingefära och korianderblad. Ät och förundras!

LÖK- OCH INGEFÄRSOLJA

Jo, jag erkänner att det är lite pill med mina rätter. Plötsligt ska man ställa sig och laga en lökolja bara för att fylla några ägg … Till saken hör dock att den här oljan kan komma att bli en trogen vän. Den håller nämligen en vecka i kylen och kan förgylla fler rätter än bara de där fyllda äggen. Löken kommer att tappa färgen en del med tiden men det försämrar inte kvaliteten. Vad du ska göra med den? Tja, den är så klart god att skeda över ångade grönsaker eller nykokt ris eller att servera till en bit ångad lax med limeklyftor till.

1 liten klyfta vitlök
1 dl neutral rapsolja
1 msk finhackad ingefära
11⁄2 dl tunnskivad salladslök
1⁄2 tsk chiliflingor (krossad torkad chili)

Skala vitlöksklyftan och mortla den ganska fint.
Hetta upp oljan rejält i en liten tjockbottnad kastrull. Den ska börja skimra och hålla ca 180 grader.
Vänd snabbt ner vitlökskross, ingefära, salladslök och chili. Låt fräsa under omrörning 20 sekunder.
Dra av från värmen. Låt svalna och kyl. Om du vill ha en elegantare olja mixar du den hastigt, helst i en kannmixer. Mixa inte för länge, då förlorar oljan sin fina smak. Sila genom finmaskig sil.

detgodastejagvet1Om du har viktigare saker för dig i livet än att fritera ingefära kan du köpa färdigfriterad schalottenlök i en asiatisk butik och toppa dina ägg med. Samma lök brukar jag mortla fint och blanda i smet till köttbullar eller färsbiffar. Godare än rå lök, snabbare än mjukstekt.

Detta recept på räkfyllda ägghalvor kommer från Lisa Förare Winbladhs kokbok Det godaste jag vet, (ICA-förlag).

Print Friendly

, , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar