Räk- och laxbomb med wasabismak

Räk- och laxbomb är en smörgåstårta fylld med smaker som wasabi, sojabönor och gravad lax och sedan toppad med massor av räkor. Sojabönor är ett ganska nytt livsmedel här i Sverige och hittas numera i frysdisken i vanliga livsmedelsbutiker. De behöver inte förvällas före användning, men ibland säljs de i sin bönskida och ska då förvällas enligt anvisningen på förpackningen.

Foto: Anna Clarén

Foto: Anna Clarén

Ca 24 skivor formfranska

 Skink- och räkfyllning

3 kokta kalla ägg
100 g rökt skivad skinka
1⁄2 kg oskalade eller 200 g skalade räkor
2 dl Västerbottensost
3 dl gräddfil
salt och peppar

Lax- och wasabiröra

200 g gravad lax
1 1⁄2 msk wasabipasta
2 msk rapsolja
1 dl finhackad dill
150 g sojabönor

Garneringskräm

finrivet skal från 1 citron
3 dl gräddfil

Garnering

1 1⁄2 kg oskalade eller 600 g skalade räkor
300 g gravad lax
200 g sparris
100 g sojabönor
1 citron

Skala och hacka äggen grovt och skär skinkan i små tärningar. Skala och hacka räkorna grovt. Blanda ägg, skinka, räkor, ost, gräddfil, salt och peppar i en bunke. Skär laxen i små bitar och blanda den med wasabipasta, rapsolja, dill och sojabönor i en skål.

Kantskär brödskivorna. Lägg brödskivorna kant i kant och skär dem så att de blir fyra stora rundlar som mäter 25 cm i diameter. Använd gärna en tallrik som mall. Lägg en rundel av bröd på en bricka. Täck med hälften av skink- och räkfyllningen. Lägg på ytterligare ett lager bröd och bred på lax- och wasabiröran. Täck med ett lager bröd och bred på resten av skink- och räkfyllningen. Avsluta med ett lager brödskivor.

Blanda citronskal och gräddfil i en skål och bred det ovanpå och runtom smörgåstårtan. Skala räkorna till garneringen. Garnera med gravad lax längs med sidorna och lägg räkorna ovanpå. Skär bort det grova på sparrisen och kasta det. Dela sparrisen i bitar och förväll dem i lättsaltat vatten i ca 5 minuter. Låt sparrisen svalna något. Fördela sparris och sojabönor ovanpå smörgåstårtan. Skär citronen i halva skivor och lägg dem ovanpå.

smorgastartorReceptet kommer från boken Älskade smörgåstårtor av Kristina Eriksson. Läs mer om boken här.

Print Friendly

, , , , , , , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar