Nordisk mat lockar

Foto: Tine Guth Linse

Foto: Tine Guth Linse

En sann kärleksförklaring till den nordiska maten

Nordisk matlagning är i ropet och många hävdar att den rent ut av är bäst i världen. Och visst är det något oerhört sympatiskt med att inte gå över ån efter vatten för att hitta nya smaker när vi har så många fantastiska råvaror vars smak utvecklas i takt med årstidsväxlingarna. Det ligger dessutom i tiden att äta lätt, naturligt, sunt och närproducerat. Plötsligt finns det en stolthet över vårt nya moderna nordiska kök. Matintresserade från hela världen reser hit speciellt för att besöka krogar som Restaurang Frantzén, Noma och Fäviken.

En av mina favoriter på kokbokshimlen, Margareta Schildt-Landgren, har gett ut en uppmärksammad kokbok som fokuserar på det nordiska köket. Boken Nya nordiska köket (Nordstedts, 2014) är en hyllning till allt som gör vår mat så speciell – de naturliga råvarorna från skog och mark, odlade grödor och uppfödda djur från ett allt mer ekologiskt jordbruk, och fisken från våra rena och kalla hav och många insjöar.

I den här boken träffar vi bland annat Claus Meyer, grundaren till Noma och en förgrundsperson inom den nya nordiska matlagningen, vi går på promenad i skogen med Roland Rittman, en hängiven expert på ätbara vilda örter och andra växter, och vi besöker ishotellet i Jukkasjärvi där ren och röding är stående inslag på vintermenyn.

13052465_O_2Boken är fylld av läckra middagar utan några krussiduller. Det är befriande få ingredienser i recepten men råvarorna är noga utvalda och komponerade. Det som tidigare lät urtrist – kålrabbi, kikärtspuré, kirskål – är nu högvilt på tallriken tillsammans med kött och fisk av bästa kvalitet. Vad sägs om kryddstekt vildand med syrliga rödbetor och bönpuré eller en tunnbrödkorg fylld med rökt renstek blandat med västerbottenost, schalottenlök, crème fraiche och trattkantareller? Allt otroligt smakfull och smakrikt tillagat. Det här är en sann kärleksförklaring till den nordiska maten!

Print Friendly

, , , , , , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar