Middag och lunch i ett: kyckling i ugn med citron & oliver

Foto: Ulrika Pousett

Foto: Ulrika Pousett

Kyckling i ugn med citron och oliver är en rätt som passar utmärkt i lunchlådan. Bra för många och lätt att dubbla! Det flesta ingredienserna har du garanterat hemma så köp hem kycklingfilé, citron, örtkryddade oliver, färsk rosmarin och körsbärstomater. Enklare kan det knappast bli!

Till 4 personer

800 g kycklinglårfilé
1 kg potatis
1 citron
1 burk örtkryddade oliver, gärna blandade färger (160 g)
1/2 kruka rosmarin
400 g körsbärstomater, gärna på kvist
salt, nymald svartpeppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 250°. Skala potatisen och skär den i bitar. Lägg potatisen i en ugnssäker form. Putsa kycklingen och lägg den på potatisen.

Skölj citronen kär den i skivor och lägg den på kycklingen. Låt oliverna rinna av men spara 2 msk av oljan. Ringla oljan över potatis och kyckling. Strö över oliver och rosmarin. Krydda med 1 1/2 tsk salt och 2 krm peppar. Tillaga mitt i ugnen tills kycklingen är 70° och potatsisen är mjuk.

Lägg tomaterna på kycklingen när ca 10 minuter återstår av tillagningstiden. Servera kycklingen med potatis, oliver och citron.

De flesta av oss har max tio rätter som vi lagar om och om igen. Vi kan handla och laga dem på frihand, och vi vet på förhand hur lång tid det kommer att ta och hur det kommer att smaka. Det är praktiskt, men blir snabbt enahanda och trist. 

KöphemfemTidningen Allt om Mat:s avdelning ”Köp hem 5” bjuder några av Sveriges främsta matskribenter på spännande rätter som är enkla att ta till när fantasin tryter. Rätterna utgår från ett antal basingredienser som ofta finns hemma. Till dessa behöver du endast köpa hem fem ingredienser för att få till en lättlagad och smakrik middag. I de flesta fall har du dessutom maten på bordet inom en halvtimme! Många av recepten finns nu samlade i den lilla smidiga kokboken Köp hem fem (Norstedts, 2014).

Print Friendly

, , , , , , , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar