Maten i Tokyo

helene

Helene Sjövall

Tokyo

Tokyo har cirka 35 miljoner invånare och staden har flest stjärnkrogar i världen, hela 226 enligt Guide Michelin.

tokyofoodMitt första besök i Tokyo präglades till stor del av mat. Vi upptäckte att få restauranger har menyer på engelska, fler visar upp rätterna i en plastversion och de flesta har enbart menyer på japanska men att det går att peka om man gör det ytterst diskret. Vi åt den bästa sushin och den bästa sashimin jag ätit, vi grillade kött på bordsgrillar och vi åt subanudlar, men vi var lite fega. För att motverka alla former av matfeghet föreberedde vi oss inför resa nummer två genom att läsa Tokyo Food av Petter Bjerke (foto Gustav Karlsson Frost, form Markus Karlsson Frost, Natur & Kultur 2014). Boken är till viss del en kokbok men till största delen en upplevelsebok med fantastiska bilder och berättelser om restaurangbesök.

Ska man åka till Tokyo eller drömmer om att åka till Tokyo är boken en utmärkt start, särskilt om man som jag funderar över vad man ska äta till middag redan vid frukost. Tokyo Food är en guide till den japanska maten och den innehåller många ovärderliga tips, det är t.ex. en skymf mot sushikocken att blanda wasabi i sojan och att det egentligen inte finns några dåliga ställen att äta på eftersom japaner är mycket måna om kvaliteten.

Blev vi mer äventyrslystna och mindre matfega av att läsa boken? Absolut.

Hål i väggen

Hål i väggen

Vi bodde i Shimbshi, ett område med många izakayor (japanska pubar) och yakitoristånd/restauranger och vi provade ett antal av dem och det är verkligen hål i väggen med några enstaka bord. Det går att kommunicera även om vi missade en fantastisk råbiff med anledning av en google translate miss där vi fick förklarat för oss att det var hjärta.

Vi träffade Satsuko, en pensionerad lärare i engelska, genom www.tokyofreeguide.org och hon introducerade oss till tempura den dagen vi spenderade tillsammans. Den 15-åriga sonen föredrog tonkatsu, friterad schnitzel, makens favorit är tunt skivat kött av olika kvalitet samt tunga som man grillar själv vid en bordsgrill. Mina favoriter är och förblir sashimi och sushi och jag älskar rullbandsushi där man plockar tallrikar som åker förbi. Är allt gott? Nej, det är det inte och en hel del kräver tillvänjning. Jag förälskade mig i små inlagda plommon som fanns på frukostbufffén och jag lyckades hitta en supermarket som sålde dem. Plommonen fanns med fisksmak och en mer örtig smak, jag valde den örtiga smaken. Tyvärr lyckades jag glömma de väl inpackade plommonen i minibaren (kylskåpet) på hotellrummet, men jag tänker fortfarande på dem. Med andra ord så präglades även mitt andra besök i Tokyo av mat.

Läs ”Tokyo food” och se dokumentärfilmen ”Jiro Dreams of Sushi” om den 85-åriga sushi-mästaren Jiro Ono.

 

 

Print Friendly

, , , , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar