Marinerad lax som smälter i munnen – en garanterad succé på julbordet. Ett roligt och lite annorlunda recept av Louise Johansson. En rätt som förtjänar att stå mitt på bordet.
8 portioner
600 g skinnfri salmalax, mittbiten
3 betor, gärna i olika färger (t ex gul-, röd- och polkafärgad)
½ dl koncentrerad äppeljuice
1 citron, rivet skal och pressad saft
en nypa strösocker
salt och nymald svartpeppar
5 kvistar dill till garneringen
Senapskräm
2 dl crème fraiche
2 msk grovkornig senap
2 msk hackad dill
salt och nymald svartpeppar
Ta fram laxen och låt den bli halvtinad om den legat i frysen. Blanda under tiden alla ingredienser till senapskrämen och ställ in i kylskåpet.
Skala och skiva betorna lövtunt för hand eller på mandolin. Lägg dem i kallt vatten så att de blir krispiga. Skär laxen i tunna skivor medan den fortfarande är lite fryst, då går det lättare att skiva den tunt. Lägg upp på ett stort fat.
Blanda äppeljuice, citronsaft, citronskal, socker, salt och peppar och häll över laxen. Klicka ut senapskrämen mellan skivorna och garnera med betor och plockad dill.
Tips!
En vårig variant av denna rätt får du genom att byta ut äppeljuicen mot koncentrerad flädersaft.
Receptet kommer från boken 52 helger av Louise Johansson. Läs mer om boken i Något att längta efter – 52 helger.
No comments yet.