Lena Söderström bjuder på julgodis

julgodisLena Söderström är matjournalist och är ett välkänt namn för Allt om Mats och Matmagasinets läsare. Hon skriver allt från recept till intervjuer med kända kockar och personer. Matintresset har Lena ärvt efter sin ryska farmor som kunde laga mat efter den gamla ryska skolan och inspirerade Lena att bli entusiastisk ambassadör för god mat, både gammal och ny, svensk, rysk och mer exotisk. Mormor däremot, adligt uppvuxen med tjänstefolk, kunde laga två rätter: potatisbullar med Karljohanssvampgrädde och vaniljpudding. Men hon gav Lena kokböcker, som hon läste själv som man läser romaner. Tack vare henne har Lena massor av dyrbara recept i sitt receptskrin.

Nu har Lena Söderström gett sig i kast med en viktig ingrediens för en god jul genom sin nya kokbok Julgodis, (Bokförlaget Semic, 2017). Vad vore väl julen utan en massa godsaker? Det är vid få tillfällen man äter så mycket sötsaker, och det med relativt gott samvete. Det är ju ändå jul! Eller om man inte vill äta allt själv, varför inte göra lite julgodis och ge bort i julklapp eller när du går bort? Det är alltid en välkommen gåva.

Här kommer ett recept på chokladdoppad kola med flingsalt från hennes kokbok Julgodis.

Chokladdoppad kola med flingsalt. Foto: Eva Hildén

Chokladdoppad kola med flingsalt. Foto: Eva Hildén

 

Ingredienser till ca 25 kolor:

3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 msk smör
1 msk rapsolja till pensling
200 g mörk choklad
flingsalt

Blanda grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka upp under omrörning. Sätt i hushållstermometer och koka kolamassan utan lock tills termometern visar 120–125°. Rör om då och då.

Ta grytan från värmen. Blanda ner smöret i kolasmeten. Häll över i en form, ca 15×20 cm, klädd med bakplåts- papper som är penslat med matolja. Skär eller klipp kolan i bitar innan den kallnat.
Låt kolan kallna och stelna helt. Smält chokladen och låt den svalna men inte stelna.
Doppa kolabitarna i chokladen och lägg dem på bakplåtspapper. Smula över flingsalt och låt stelna. Förvara svalt i burk med lock.

Tips!

Lakritsälskare kan tillsätta 2 msk lakritspulver eller 3 msk finkrossat Turkisk peppargodis i kolasmeten under omrörning med visp. Koka sedan kolan enligt receptet.

Print Friendly

, , , ,

No comments yet.

Kommentera