Laxpaj är en lättlagad och fräsch sommarrätt som passar bra både som huvudrätt och på buffébordet. Som huvudrätt räcker pajen till 4-5 personer.
Pajdeg
3 dl vetemjöl
100 g kallt smör
1 ägg
1-2 msk kallt vatten
Kör snabbt samman mjöl och smör i en matberedare. Blanda ner ägg och vatten. Kavla ut pajdegen och klä en pajform. Nagga degen med en gaffel. Förgrädda i 200 grader ca 15 minuter. Stöd kanterna med en folieremsa.
Fyllning
1 gul lök
200 g bladspenat
200 g kallrökt lax i skivor
1 msk torkad fransk dragon
1 msk torkad citrontimjan
4 dl ost, exempelvis västerbotten
3 ägg
3 dl vispgrädde
Salt och peppar
Hacka och fräs lök och spenat. Lägg blandningen i pajskalet tillsammans med laxen. Riv och strö över osten och örterna. Vispa samman ägg och grädde. Smaka av med salt och peppar. Häll blandningen i pajformen och grädda i 200 grader ca 45 minuter.
Servera pajen tillsammans med en enkel sallad. Det är Eva Olsson på Österlenkryddor som delat med sig av sitt recept.
No comments yet.