Låt resan gå till Barcelona

Nu börjar det bli dags att planera årets vårresa. För den matintresserade så finns det en uppsjö av roliga resmål att välja mellan. Ett av alla dessa är Barcelona.

Om jag säger Barcelona så tänker säkert många på Gaudis basilika Sagrada Familia och andra arkitektoniska mästerverk av honom. Några kanske har läst Katedralen vid havet av Ildefonso Falcones, en oförglömlig skildring av 1300-talets Barcelona, och vill besöka denna fantastiska katedral. Andra kanske vill gå på Picassomuséet och imponeras av vad han åstadkom redan som mycket ung.

Men många är vi säkert som även associerar till den goda katalanska maten. Norr om Barcelona låg fram till 2011 den världsberömda 3-stjärninga krogen El Bulli. Efter det att den stängdes har Adrià Ferran tillsammans med sin bror Albert öppnat en tapasrestaurang i Barcelona som heter Tickets. För att boka bord där måste man vara ute i god tid, och det går enbart att boka bord via näten, detta görs på info@ticketsbar.es.

 

Även om man nu inte lyckas få bord på Tickets så är den tapas som serveras i Barcelona oerhört god. Paradgatan Rambla är omgiven av ett oändligt antal restauranger som serverar tapas, paella och andra katalanska specialiteter. Ett tips är att om man söker det lite mer genuina så bör man hålla sig på Ramblas västra sida, dvs inte den sida där katedralen ligger. Katedralsidan är ganska turistig, men även där smakar maten bra. Läs gärna Kristina Wernerssons inspirerande artikel om tapas, Tapas – många små smaker av Spanien.

mercat

Men en sak som man bara måste göra är att besöka den kända saluhallen Mercat de la Boqueria som ligger mitt på Rambla. Man blir fullkomligt överväldigad av den mångfald av fantastiska råvaror som sälj där. Allt från färsk frukt, till biffar och levande humrar. Bara entrén till saluhallen är i sig värt ett besök.

Barc-fiskBarc-pajBarc-grönsaker

Barc-hummerskinkaBarc-slätvar

Mitt emot Mercat de la Boqueria ligger Jamón experience, ett måste för den ”skinkfrälste”. Här får man under 1 timme lära sig allt som finns att veta om Jamón Ibérico, den fantastiska iberiska skinkan. Turen avslutas med avsmakning av 6 sorters iberisk skinka, skuren till perfektion, naturligtvis med ett glas cava, öl eller vin! Jamón experience har även en affär där delikatesserna går att köpa, eller om man så föredrar få hemskickade, behändigt och bra.

Barc-slinka

Och är det nu så att möjlighet inte ges till ett Barcelonabesök i vår så kan man ju alltid resa till och njuta av denna vidunderliga stad i fantasin!

 

Print Friendly

, , , , , , , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar