Lammtagine

Foto: Magnus Carlsson

Foto: Magnus Carlsson

Aromatiska kryddor, söta frukter och mustigt lammkött blir i det här fallet en suverän gastroresa över Gibraltar-sundet till Nordafrika. Tagine är namnet på den typiska nordafrikanska lergodsgrytan med konformat lock men skulle du mot förmodan inte ha en sådan så går det lika bra med en rejäl kastrull eller gryta. Laga gärna grytan någon dag i förväg – den blir då bara ännu godare.

4 portioner (tillagningstid: 20 minuter + 1 ½ timme)

2 stora gula lökar
3 vitlöksklyftor
600 g benfritt lammkött t ex stek eller grytbitar
smör
1 ½ malda korianderfrön
1 tsk nymortlad kardemumma
3 tsk harissapasta*
1 ½ -2 tsk salt
150 g torkade aprikoser
1 dl russin
8-9 dl lamm- eller kalvbuljong
3 msk tomatpuré
svartpeppar
hackad persilja att strö över

Till servering: couscous

* Harissa, vad är det? Jo, det är en kryddpasta gjord på bland annat chili och vitlök som är väldigt populär i Nordafrika. Harissa brukar säljas på konservburk som när den är öppnad håller 2-3 veckor i kyl.

Skala och hacka lök och vitlök grovt. Kär köttet i 2 cm stora tärningar.

Hetta upp en stor gryta eller kastrull med smör och bryn köttet tillsammans med korianderfrö, kardemumma och harissa. Tillsätt lök och vitlök och fräs tills det är mjukt. Tillsätt salt, torkad frukt, buljong och tomatpuré.

Koka upp, skumma av och låt sjuda under lock i ca 1 ½ timme eller tills köttet är mört. Tillsätt under tiden mer vätska om det behövs. Krydda rikligt med svartpeppar och toppa med hackad persilja. Servera gärna tillsammans med couscous.

Allt i en grytaomslagTack Lisa Lemke för att du delar med dig av ditt recept ut kokboken Allt i en gryta (2013, Bonnier Fakta)

Print Friendly

, , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera