Äntligen kräftor!

kräftor-koktaÄntligen, nu vankas det kräftor och kräftskiva igen!

Jag, och säkert många med mig, ser fram emot en av augusti månads höjdpunkter – kräftskivan. Visst hade det varit roligt att fiska kräftor själv, men för det krävs såväl en sjö med kräftor som fiskerättigheter, något jag saknar. Alltså får jag nöja mig med att köpa levande kräftor från en kräftodling i närheten istället. Men det är inte fy skam det heller!

kräfta-levandecitronsnapsHvästerbottenpaj

För lite inspiration kan du läsa vår artikel om kräftor från förra sommaren. Vi har även recept på lag att koka kräftorna i och på god citronsnaps. Om man vill servera en förrätt så tycker jag att västerbottensostpaj med löjrom och lite creme fraiche passar utmärkt på kräftskivan.

kräftbokI somras gavs Kräftboken av Annika Mogensen ut, (Ordalaget bokförlag 2014). I den kan man läsa om kräftor i stort och smått. Här finns en mängd recept: recept på kräftlag, recept på tillbehör till kräftskivan som till exempel svamptoast eller surdegsbaguetter, men även recept på året-runt-rätter som bland annat kräftsoppa, crêpes med kräftor och Cajunkräftor.

I kräftboken finns det som sig bör också ett avsnitt om snaps och snapsvisor, lite om öl, vin och annat lämpligt att dricka till kräftorna.

Print Friendly

, , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar