Julen har aldrig varit grönare!

julgrupp2Det är inte bara maten som ligger på tallriken till jul som gör en lycklig. En vacker dukning, levande ljus och blommor är en mycket viktig detalj för att julstämningen ska infinna sig! Men, precis som allting annat är det lätt att jularrangemangen går i stå och att det är samma blommor som kommer fram på bordet.

Vi ville få ny inspiration och bad därför Helena Björnstedt på Bellevueblommor att tipsa om hur vi kan dekorera vårt julbord. Helena säger att hon gillar det ”skogiga” och använder gärna mossa, kottar och andra detaljer från skogen när hon arrangerar blommorna.

 

Om du har något vacker skål som du tycker om att ta fram till jul så ta med den när du går till blomsteraffären eller planterar själv hemma. I butikerna finns också många roliga krukor och vaser som ger karaktär åt bordsdekorationen. Helena valde att göra en julgrupp bestående av rumsgran, minisaintpaulia, taklök och mossa i den gamla tennkarotten som vi hade med oss.

amarylisFör oss och för många med oss är amaryllis är en riktig julklassiker. Den är ju tacksam att köpa på lök och följa under december månad fram till den börjar blomma vackert vid jul. Men när man ska dekorera julbordet vill man inte ha alltför höga blomsterarrangemang. Då kan det istället vara effektfullt att använda snittamaryllis som läggs i långa stänglar över bordet. De håller mycket väl över julmiddagen men bör placeras i vas efteråt.

julstjarna2

julrosLess is more. Ett jularrangemang behöver inte alltid bestå av flera olika blommor. Det är vackert att bara fylla en vid skål, eller som på bilden en kopparbunke, med små julstjärnor. Dekorera gärna med lingonris eller någon annan grön kvist längs med kanten.

Julrosen är en annan favorit. Den trivs ju dock bäst utomhus så tänk på att förvara den så svalt som möjligt – eller njut av den de veckor den överlever bland stearinljus och ångande julfirare. Här har Helena grundat glasvasen med kottar istället för lecakulor innan hon lagt grönmossa längs med kanterna och placerat julrosen högst upp. Enkelt och vackert.

ljuskransEn annat enkel och smakfull bordsdekoration skapar du genom att placera ett blockljus i en lingon- eller buxbomskrans som sedan fylls mossa och något julpynt som du tycker om.

Print Friendly

, , , , , , , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar