Jamie lagar smartare än någonsin

De stora högtiderna och festerna är över för den här gången och vardagen har tagit ett fast grepp om oss. Men visst har vardagen också sin charm? Merparten av årets dagar är ju vardagar och så trist de vore om de bara fick lov att vara transporsträckor fram till helgen eller semestern.

Om det är någon som kan förmedla känslan av hur lätt det är att svänga ihop en middag mitt i veckan (eller till fest för all del) så är det Jamie Oliver. Han får helt enkelt vardagen att plötsligt te sig lite mer lockande.

LagasmartJamie, vår käre Jamie. Denne osannolikt produktive man. Det är väl få som får det att verka så enkelt som när han på sitt lite slängiga och entusiastiska sätt rör i ihop en middag på 15 – 30 minuter. Och han har en sund inställning till mat, vilket han ännu en gång visar i den nyutkomna boken Laga smart med Jamie (Bonnier Fakta, 2014).

Han är inte så lite stolt över att kunna deklarera att det är ”vi”, besökarna på hans webbsida, facebook, twitter- och instagramkonton, som efterlyst den här typen av recept och idén är onekligen lika smart som enkel: ” – Hur lagar man god och hälsosam mat som inte kostar skjortan?” 

Jamie säger så här: I åratal har jag sagt att om man ser tillbaka genom historien, så har den bästa maten i världen alltid uppstått i samhällen som befunnit sig i rejäla ekonomiska svårigheter, men villkoret är att man kan laga mat! Om man inte kan det och inte har några pengar får man genast bekymmer. Därför är avsikten med den här boken väldigt tydlig – den är helt enkelt till för att hjälpa er att äta bra och att: köpa klokt, laga smart, slänga mindre.

Det här är en kokbok utan krusiduller. Recepten är indelade i vegetariskt, fisk, kyckling, nöt, fläsk och lamm med influenser från olika delar i världen. Det är god, vällagad och näringsrik mat. Och hyfsat lättlagat. Men det som skiljer Laga smart med Jamie från många andra kokböcker på marknaden är att han fokuserar på hur vi ska ta tillvara de ingredienser som vi har hemma, i stället för att slänga mat för 1000-tals kronor. Och jag måste medge att jag har lätt för att entusiasmeras av nya recept och rusa i väg till butiken och köpa nya små burkar med spännande innehåll, men som sen lätt glöms bort.

Jamie lär oss att omvandla våra rester och slattar till nya läckra rätter, lägga in överblivna grönsaker och tänka till redan när vi handlar maten. I början av boken finns handfasta råd om vad som är smart att ha hemma i skafferiet och frysen. Istället för att tala om vad man ska ha hemma så visar han upp vad han har i sitt skafferi och kylskåp, vilket är rätt roligt att se.

Ja, på det stora hela är det en kokbok som definitivt har ett existensberättigande i kokbokshyllan. Nytänkade, inspirerande och sund i sin inställning till hanteringen av råvaror och rester från gårdagens middag.

Print Friendly

, , , , , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar