All inspiration till sommarens semstermat

851023_Arla Sommarmat_001-160.indd

Foto: Matilda Lindeblad

Lagom till semestern har det kommit två fullmatade kokböcker med sommarmat, Semester av Jens Linder och Johanna Westman (2014, Bonnier Fakta) och Sommarmat från Arla köket (2014, Bonnier Fakta). Ett välkommet tillskott för oss som tycker att det är roligt att planera och laga mat under semestern då vi har extra tid att botanisera bland alla primörer. Inte sällan börjar mina tankarna om dagens middag gro redan vid frukost. Ska vi äta fisk eller kanske grilla? Och ska jag i så fall testa någon ny rolig marinad?

Sommarmat Arla omslagI båda dessa nyutkomna böcker samsas klassisk sommarmat med nya fräscha rätter – och varianter på rätter som hör sommaren till. Jag blir alltid lika lycklig när jag hittar nya sillrecept och jag förälskade mig omedelbart i Arlakökets krämiga sill med fetaost och basilika. Inte helt oväntat innehåller rätterna ur Sommarmat från Arla köket ofta olika mejeriprodukter. Det stör inte på något sätt och istället för att uppleva det som smygreklam så är ju Arla, precis som många andra stora mejerier, duktiga på att både använda och förädla sina produkter. Och dessutom är det ju helt enkelt så att grädde och smör förhöjer smaken på många råvaror! Rätterna i boken presenteras på ett både strukturerat och tilltalande sätt. Läckra tilltugg med färskpotatis, ost och sill samsas med ljuvliga matiga sallader, marinader och såser. I de fem kapitlen Sommarfest, Grillat, Semestermat, Frukt- och bärfrossa och Svalka i solen finns definitivt något för alla tillfällen.

Semester omslagKokboken Semester är minst lika fullmatad men mer lekfull, i synnerhet i sin layout. Illustrationer av olika slag fyller sidorna inför varje kapitel och ibland blir det väl rörigt. Recepten kommer nästan bort bland alla klippdocksfigurer, lekar, partytips och inklippta fotografier. Det är lite synd eftersom boken är smart indelad i olika avsnitt (Stora kalas, Grillparty, Midsommarafton, Picknick på stranden, Saftkalas, Sommar på burk, Soliga dagar – Regniga dagar, Skördetid, Det lilla sommarköket och Kräftskiva). Maträtterna är genomgående lättlagade och det märks att författarna ha tänkt till när det gäller sommarmaten. Jag uppskattar att det finns praktisk hjälp som t ex en guide över hur mycket som går åt av kött, kyckling, fisk och skaldjur och diverse tillbehör när du ska planera för en större fest. Det är alltid lika utmanande att planera mat för många. Ett annat avsnitt är ”Hållbart för kylskåpslösa” som ger bra tips inför det enkla livet i stugan.

Både Sommarmat från Arla köket och Semester är böcker som med fördel kan följa med i semesterpackningen eller bara ge lite ny inspiration när du vill äta gott men inte tillbringa allt för lång tid i köket.

Print Friendly

, , , , , , , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar