Hitta sommarkänslan med vegetariska wraps

Foto: David Loftus

Foto: David Loftus

Wraps med kikärtor och sallad gjord på lök, persilja och sumak

Denna färgglada och billiga vegetariska rätt är perfekt som lunch eller helgbrunch. Plötsligt känns inte sommaren lika långt bort!

4 portioner

300 g kikärtor, kokade och väl avrunna
1⁄2 tsk torkad oregano
1⁄2 tsk torkad mynta
1⁄2 tsk paprikapulver
1⁄2 tsk mald spiskummin
1⁄2 tsk mald kryddpeppar
saft från en halv citron
6 msk jungfruolivolja
havssalt och nymald svartpeppar

Sallad på lök, persilja och sumak

1 stor rödlök, skalad och tunt skivad
30 g bladpersilja, grovhackad
1 tsk sumak*
2 msk jungfruolivolja

Yoghurtsås med röd paprika

1 msk turkisk paprikapuré (biber salçasi)
6 msk tjock yoghurt
2 msk jungfruolivolja

Till servering

4 grillade tunnbröd
8 plommontomater,
halverade och grillade jungfruolivolja
citronklyftor

* Sumak en en citrusdoftande kryddblandning som du hittar i välsorterade livsmedelsbutiker och butiker som har ett sortiment från mellanöstern eller Indien.

Lägg kikärtorna i en skål tillsammans med oregano, mynta, paprikapulver, spiskummin, kryddpeppar och citronsaft. Smaka av med havssalt och nymald svartpeppar.

Hetta upp olivoljan på medelhög värme i en stekpanna och fräs kikärtorna 5 minuter. Rör om då och då. Lägg blandningen i en skål och mosa grovt.

Blanda ingredienserna till salladen (lök, persilja, sumak) i en skål och smaka av med havssalt.

Blanda ingredienserna till yoghurtsåsen i en liten skål.

Lägg ett tunnbröd på en träskiva. Skeda upp lite av kikärtsröran, lägg på lite sallad och en tomathalva i mitten av brödet. Häll över lite av yoghurtsåsen, ringla över en aning olivolja och citronsaft. Rulla ihop tunnbrödet hårt och förvara varmt medan du tillverkar övriga rullar. Servera omedelbart.

IstanbulÄr du sugen på fler turkiska rätter? Det här receptet kommer från boken Ät Istanbul (Pagina förlag, 2014). Läs gärna mer om boken i Istanbul – en oemotståndlig matstad.

Print Friendly

, , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar