Grillad sesamglaserad lax är riktig sommarmat!

grilla-ML1På sommaren grillar man gärna. På sommaren äter man gärna lite lättare mat. På sommaren får det med fördel vara lättlagat. Vad passar då bättre än att tillaga en sesamglaserad lax med lime- och koriandermarinerade grönsaker på grillen i sommar? Den är som sagt grillad, lite lättare och lättlagad!

Det är Mattias Larsson som delar med sig av receptet från sin kokbok Grilla! Kött, fisk, tillbehör, desserter och massor med grönt. Läs gärna mer om boken här.

Grönsakerna tillagas inte, men mjuknar lite och får härlig smak av marinaden – utan att förlora sin krispighet. Superfräsch sommarmat!

sesamlax

Receptet är till 4 personer som varmrätt.

4 bitar laxfilé med skinn à ca 170 g
salt och olivolja

SESAMGLAZE
½ dl japansk soja
2½ msk strösocker
1 msk äppelcidervinäger
2 msk sesamfrön

LIME- OCH KORIANDERMARINERADE GRÖNSAKER
100 g purjolök
100 g morötter
100 g rödkål
100 g vaxbönor
100 g haricots verts
70 g mungbönor
3 pressade lime
1 tsk sesamolja
2 msk olja med neutral smak
1 dl hackade korianderblad
flingsalt

★ BÖRJA MED SESAMGLAZEN: Lägg samtliga ingredienser förutom sesamfröna i en kastrull. Koka i 5 minuter tills ca 1/3 återstår av glazen. Lägg ner sesamfröna och låt glazen svalna.
★ Ansa och strimla purjolöken. Skala och finstrimla moroten. Strimla kålen. Snoppa och dela bönorna på längden. Blanda limesaft, sesamolja, olja och koriander till en marinad och låt grönsakerna marinera i ca 15 minuter före servering. Smaka av med flingsaft.
★ Salta laxen och gnid in den med olivolja. Lägg laxen med köttsidan nedåt på direkt värme i ca 2 minuter. Vänd den sedan och grilla i ytterligare ca 2 minuter tills kärntemperaturen är ca 40°. Pensla laxen med sesamglazen och lyft därefter av den från grillen. Servera laxen genast till de marinerade grönsakerna.

Print Friendly

, , , , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar