Gör en fräsch sallad på sparris och mozzarella

hela helgen3DAldrig är sparrisen så god som när den är helt ny. Passa på och gör denna urläckra och fräscha sallad på sparris, fänkål och mozzarella med en pinjenötsdressing.

Receptet är hämtat från Håkan Larssons bok Hela helgen – Med mat och vin (Bonnier fakta, 2015). Du kan läsa mer om boken här.

4 PERSONER
250-300 g grön sparris
1 medelstor fänkål
125 g mozzarella, gärna buffel-

DRESSING:
60-70 g pinjenötter
1 vitlöksklyfta, gärna färsk
1 msk pressad citronsaft
4 msk olivolja
1 msk finriven parmesan
salt
nymald svartpeppar

SERVERING
2-3 msk parmesan

1. Dressing: Rosta pinjenötterna i torr panna. Mixa pressad vitlök, pinjenötter, citronsaft, olja och parmesan hastigt till en grovmalen dressing. Smaka av med salt och peppar.
2. Skölj sparrisen, bryt av eller skär bort de torra stjälkändarna. Skär av knopparna och förväll dem cirka 30 sekunder i kokande vatten. Låt rinna av och kallna. Ta bort de yttre bladen och rotstocken på fänkålen, dela resten i stora klyftor. Riv mozzarellan i bitar.
3. Strimla/skiva sparristänglarna och fänkålen tunt med mandolin eller potatisskalare. Blanda med dressingen i en skål. Vänd försiktig ner mozzarella och sparrisknoppar. Fördela på tallrikar och strö över parmesan.

Foto: Håkan Larsson

Foto: Håkan Larsson

 

Håkan Larsson tipsar:

PINFÄRSKT ETT KRAV
Den här rätten kräver svensk, nyskördad sparris för att bli bra; långfraktad, sladdrig sådan går aldrig att strimla så fint som krävs. Köp nyskördad och förvara i kyl. Ställ i kallt vatten någon timme före servering så blir det bäst.

I GLASET
Friskt vitt vin på riesling- eller sauvignon blanc-druvan är givet här. Men just med denna dressing kommer ett tredje alternativ främst – Österrikes kryddiga nationaldruva grüner veltliner. 2775 Domaene Gobelsburg Grüner Veltliner, cirka 100 kr, är ett pålitligt fynd.

Print Friendly

, , , , , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar