Frozen yoghurt med kolasmak och churros

Detta recept på Frozen yoghurt kommer från boken med samma namn, (Pagina förlag 2014). Läs Hanna Azelius recension här på Smak för mat. En av hennes favoriter ur boken är just frozen yoghurt med kolasmak och churros.

Frozen 53Ingredienser till 6 portioner:

Frozen yoghurt kola:
500 g naturell yoghurt
150 g kolasås
2 dl vispgrädde
60 g strösocker
1 vaniljstång

Churros
3 dl vatten
200 g vetemjöl
½ msk strösocker
50 g florsocker
Olja till fritering

Chokladsås
200 g mörk choklad
2 dl mjölk
40 g smör
½ dl grädde
40 g strösocker

Redskap
Spritspåse och stjärntyll

Frozen yoghurt kola:
Vispa yoghurt och socker tills sockret lösts upp. Vispa grädden tjock med elvisp och tillsätt sedan yoghurten och sockret. Blanda samman med elvispen.Tillsätt kolasås (om den är trögflytande kan du göra den mjukare genom att låta den stå en stund i varmt vatten) och vaniljfrön och vispa sedan allt till en slät blandning med elvispen. Kör blandningen i glassmaskinen i cirka 25 minuter

Chokladsås
Värm grädden och mjölken på svag värme. Ta kastrullen från plattan innan det börjar koka. Tillsätt chokladen som du brutit i bitar och rör om med en träslev tills chokladbitarna smält. Sätt åter kastrullen på plattan, tillsätt smöret och sockret och låt alltsammans värmas under konstant omrörning tills såsen ser slät och blank ut.

frozenyoghurtChurros
Hetta upp oljan i en stor kastrull. Koka upp vatten. Blanda mjöl, socker och kokande vatten med en slickepott till en jämn deg. Forma den med händerna till rullar som är cirka 1 cm i diameter och 5 cm långa. Lägg försiktigt ner rullarna i den heta oljan och fritera dem i 2 minuter. Ta sedan upp rullarna och låt dem rinna av på en bit hushållspapper. Pudra över florsocker och skär dem i cirka 1 cm stora bitar.

Montering
Låt spritspåsen ligga i frysen några minuter så att den blir riktigt kall. Om du gjort yoghurtglassen i förväg tar du ut den ur frysen 10 minuter innan spritsningen så att den hinner mjukna något. Fyll spritspåsen med hjälp av en slickepott. Spritsa ut yoghurtglassen, lägg på friterade churros och häll chokladsås över. Servera omgående.

 

Print Friendly

, , , , , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar