Tid för sparris

sparris4

Äntligen har en vårens första primörer kommit – sparrisen. Fina stänglar från Europa finns sedan några veckor i våra grönsaksdiskar och snart är även den svenska säsongen i full gång. Den första svenskodlade sparrisen från Skåne och Öland har precis tagits upp.

Grön eller vit?

Sparris med skirat smör och riven parmensanost

Sparris med skirat smör och riven parmensanost

Samma grönsak men olika till smak och färg. Den gröna odlas ovan jord och blir grön av klorofyll när den kommer i kontakt med solljus. Vit sparris odlas täckt av jord. Det finns också en violett variant men den ser man inte lika ofta här i Sverige.

Grön nyskördad späd sparris behöver i allmänhet inte skalas. Den vita sparrisens skal är betydligt grövre och skalas alltid, från ett par centimeter nedanför knoppen och ned till roten. Låt den ligga på en skärbräda och skala uppifrån och ned med en vanlig potatisskalare. Håll den inte i handen när du skalar den för då bryts den lätt. Oavsett om du ska tillaga grön eller vit så bör man skära bort någon centimeter av den nedersta träiga foten.

Konsten att koka sparris

Koka sparrisen försiktigt i välsaltat vatten som precis sjuder. Pressa i saften av en halv citron i vattnet och tillsätt lite socker. Koktiden varierar beroende på tjocklek. Beräkna 4-5 minuter för normaltjock grön sparris och ungefär det dubbla för den grövre vita. Den kan serveras både varm och kall men är nästan allra godast när den är ljummen.

Kokar du stora mängder – bunta ihop lika tjocka sparrisar för sig och bind ihop med steksnöre. På det sättet kan du koka sparris med olika tjocklek tillsammans och lyfta upp en bunt i taget allteftersom de blir genomkokta.

sparris1Tycker du att det är värt investeringen så finns det speciella sparriskastruller att köpa. Då kokas sparrisen stående med toppen uppåt. Genom att låta knoppen vara ovanför vattenytan så behåller man spänsten i hela sparrisen. Knoppen, som är känsligare och har kortare koktid än själva stammen, ångas då bara färdigt. Tänk på att koka under lock. Låter det som överkurs? Det går också alldeles utmärkt att koka sparrisen i en vanlig stekpanna men håll koll så att den inte blir överkokt. Känn med en kniv eller provsticka ofta. Du kan också ta upp en stängel och skär av en bit i underkant och smaka på den för att avgöra om den är färdigkokt.

Förutom att sparris är gott så är det en mycket nyttig grönsak. Den innehåller mängder med viktiga vitaminer. Du får bland annat i dig folsyra, A-, C-, E- och B-vitamin. Så det finns all anledning att frossa i dessa primörer!

 

Tips!

Skulle sparrisen kännas mjuk när den legat i kylskåpet eller i bilen på väg hem, är det lätt att få den fräsch igen genom att ställa den i lite vatten. I kylskåp står sig sparrisen i flera dagar, men det är bra om man lindar lite fuktigt papper runt snittytan.

Våra vinexperter ger tips på vin till sparrisen – Ta vara på vårens smakupplevelser. De delar även med sig av ett gott och enkelt recept där!

En liten anekdot: när Cia under studietiden jobbade som servitris på en välkänd lundakrog hade hon en gäst som konsekvent skar bort alla knopparna på sparrisen och bara åt stjälken. Hon påpekade försynt för gästen att han nog skulle smaka på knopparna för att de är väldigt goda…

sparris5Recept Vit sparris med skinka och hollandaisesås

Recept Grön sparris med parmaskinka

Recept Sparrissoppa

 

Print Friendly

, , , , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar