Frittata med sommargrönt och getost

Foto: Simon Wheeler

Foto: Simon Wheeler

En traditionell frittata är ett härligt sätt att fira de tidiga sommargrönsakernas ankomst. Om man har några kokta färskpotatisar, eller andra överblivna grönsaker för den delen, till hands kan de användas här – men det tar inte lång tid att tillaga dem från grunden. Två eller tre sorters gröna grönsaker brukar räcka fint.

4–6 personer

400 g färskpotatis
ca 300 g blandade sommargrönsaker, som sparris, haricots verts, spritade späda bondbönor, färska eller frysta (tinade) ärter, broccoli
2 matskedar raps- eller olivolja
2 knippor salladslök, ansade och grovhackade
en rejäl näve gräslök och/eller bladpersilja, hackad
7 stora eller 8 medelstora ägg
ca 75 medellagrad getost (hård eller mjuk spelar ingen roll)
havssalt och nymalen svartpeppar

Skär potatisen i 5 mm tjocka skivor. Lägg dem i en stor kastrull, häll på rikligt med vatten, salta och koka upp. Dela under tiden sparris och haricots verts i 3–4 cm stora bitar och broccolin i små buketter.

När potatisen börjar koka, lägg i de gröna grönsakerna. Sänk värmen när det kokar upp igen och låt sjuda 3–4 minuter. Vid det laget borde alla grönsaker vara precis mjuka. Häll av och låt rinna av ordentligt.

Sätt ugnen på 180°, eller sätt grillelementet på medelvärme. Hetta upp oljan i en stor ugnssäker teflonpanna (ca 28 cm) på medelvärme. Lägg i salladslöken och låt den svettas cirka 5 minuter, tills den är mjuk. Tillsätt de avrunna grönsakerna samt örterna och vänd runt med löken. Sänk till medellåg värme.

Vispa äggen med generöst med salt och peppar och häll det över grönsakerna i pannan. Tillaga varsamt, utan att röra om, tills äggen stelnat till cirka två tredjedelar, med ett ytlager av blöt smet. Smula eller grovhacka osten och strö den över frittatan och ställ sedan in pannan i ugnen, eventuellt under grillelementet, 4–5 minuter, tills ytan stelnat och börjar få färg. Låt svalna något och låt sedan frittatan glida över på ett fat eller en skärbräda. Skär upp i bitar och servera varm eller kall.

GronmatReceptet kommer från kokboken Grön mat (Bokförlaget Max Ström). Läs mer om boken i Laga grön mat.

Print Friendly

, , , , , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar