Fransk toast

Vem är mer lämpad att dela med sig av sitt recept på fransk toast än en bakande fransman? Receptet är signerat Sebastién Boudet. Hans ord om denna goda frukost:

När jag växte upp var stekt surdegssmet toppad med strösocker den näst lyxigaste söndagsfrukosten efter croissant. En uppfriskande surdeg har man kanske inte alltid hemma, men däremot har man ofta några skivor dagsgammalt bröd. Det känns bra att ge dem ett nytt liv med hjälp av några få, enkla ingredienser.

fransktoast

TILL 6 BRÖD:
6 skivor ljust dagsgammalt bröd
1 vaniljstång
100 g valfritt socker, t.ex. strö- eller cassonadesocker
150 g ägg (3 st)
50 g valfritt mjöl
500 g mjölk (5 dl)
smör att steka i
god sylt, lönnsirap eller strösocker till servering

Gör så här:
Snitta vaniljstången och skrubba insidan med hälften av sockret för att få ut all den goda vaniljsmaken. Spara stången för att till exempel koka vaniljkräm eller smaksätta varm choklad med.
Knäck äggen i en skål, blanda ner vaniljsockret och häll i mjölet. Vispa tills smeten är klumpfri och homogen. Tillsätt mjölken och blanda ordentligt.
Lägg brödskivorna i en gratängform och häll över smeten. Låt brödet dra en stund, 5-30 minuter, beroende på hur torrt det är. Vill du spara tid kan du göra detta redan kvällen före och sedan förvara i kylen över natten.
Hetta upp en stekpanna med en klick smör och stek bröden tills de är gyllene. Vänd på dem, strö över resterande strösocker på toppen och stek tills den andra sidan också är gyllenbrun. Vänd och stek lite till. Servera med ditt favorittillbehör.

Receptet är hämtat ur Sebastién Bordets kokbok Le Bakbok matbröd & söta bröd av den franske bagaren, (Bonnier fakta 2014).

Ett tips från honom:
Surdeg är inte bara fantastiskt för att baka – du kan också steka den, likt små plättar eller blinier, i en stekpanna. Toppa dem gärna med crème fraîche och löjrom.

kardemummabullarBS1

Prova även att baka Sebastién Boudets fantastiska kardemummabullar.

Print Friendly

, , , , ,

No comments yet.

Kommentera