Fläder + jordgubbar = sant!

Sommarcheesecake

Flädercheesecake med jordgubbar

Det här är en riktig sommardessert, en cheesecake med smak av fläder och jordgubbar! Jag upptäckte den förra sommaren, blev handlöst förälskad och lagade den så många gånger att jag nästan tröttnade på den. Men nu är det dags igen!

Jag vet inte vad det är men det är som om flädern och jordgubbarna, ja allt det syrliga i cheesecaken, passar så perfekt ihop. Den lilla piffiga gelén på kakans topp gör att den ser ut att komma direkt från konditoriet på gatan… Låt dig inte avskräckas. Varken cheesecaken eller gelén är svår att göra. Det är bara lite pyssel som man ju har tid att ägna sig åt när det är sommar.  Cheesecaken går utmärkt att laga i förväg och frysa in.

Ingredienser (12 – 14 bitar)

Botten:
2 dl cornflakes
1 ½ dl rågflingor
1 dl vetemjöl
1 dl mörkt muskovadosocker eller brunt farinsocker
75 g smör

Sommarsverige

Ett fagert sommarsverige. Passa på att njut!

Fyllning:
4 gelatinblad
1 burk (250 g) kesella (10%)
4 dl crème fraiche eller Philadelphiaost
1 burk (250 g) kesella vanilj
2 dl koncentrerad flädersaft
½ citron skal och pressad saft
1 ½ dl florsocker
1 vaniljstång

Flädergelé:
2 gelatinblad
2 dl flädersaft

Garnering:
½ l jordgubbar
myntablad
Tillagning

1. Botten: Sätt ugnen på 200°. Mixa cornflakes, rågflingor, mjöl, socker och smör i matberedare. Tryck ut degen i botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Förgrädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt kallna.

2. Fyllning: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Blanda alla mejeriprodukter med flädersaft, citronskal, citronsaft och florsocker i en kastrull. Halvera och skrapa ur vaniljstången. Blanda ner vaniljfröna i kastrullen. Låt blandningen koka upp och vispa den slät. Ta kastrullen från värmen. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i blandningen. Låt svalna innan den hälls i pajformen.

3. Ställ tårtan i kylen 1–2 timmar för att stelna.

4. Gelé: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Värm saften i en kastrull. Tillsätt gelatinet under omrörning. Låt gelén stelna tills den är trögflytande innan den hälls över tårtan. Låt stå ytterligare ca 2 timmar i kylen för att stelna.

5. Lossa tårtan från formen och lägg den på ett fat. Garnera med jordgubbar och mynta.

Print Friendly

, , , ,

No comments yet.

Kommentera