Fiskpaj med gröna ärter

Foto: David Loftus

Foto: David Loftus

Fiskpaj är inte det första jag kommer att tänka på när jag ska laga fisk. I min värld är paj någonting med deg i. Men icke! Här bjuder Jamie Oliver på en klassisk blandning av fisk, potatis och ärtor (och en massa andra godsaker). Det här är en riktigt läcker rätt där du får mycket mat för pengarna. Och det är precis vad boken Laga smart med Jamie handlar om – att laga god mat från grunden och ta tillvara det du har hemma i kylen och frysen. En mycket tilltalande tanke istället för att bara slänga mat för tusentals kronor.

Jamie Oliver säger själv: – Fiskpaj har alltid varit en fråga om att få fisken att räcka till mycket, och genom att använda frysta fiskfiléer av bra kvalitet som finns i alla livsmedelsbutiker är det närmast otroligt hur billigt det kan bli.

8 portioner (tid: 1 timme och 30 minuter)

1 kg potatis
1 citron
40 g osaltat smör
400 g frysta ärter
2 morötter
2 lökar
olivolja
5 dl mellanmjölk
2 frysta laxfiléer à 150 g
2 frysta filéer av vit fisk à 100 g
65 g vetemjöl
100 g fryst spenat
125 g frysta, kokta och skalade räkor
1 rågad tesked engelsk senap
40 g cheddarost

Förvärm ugnen till 180°. Skala potatisen, skär i stora, jämna bitar och lägg i en stor kastrull med kokande saltat vatten i 15 minuter eller tills de är genomkokta. Låt rinna av och mosa med en nypa salt och peppar, rivet citronskal och smör. Lägg de frysta ärterna i ett durkslag, häll på lite kokande vatten så att de tinar, låt rinna av ordentligt och kör stötvis i en matberedare. Vänd ner ärterna i potatismoset tills det är väl blandat och ställ åt sidan.

Skala och hacka morötter och lök och stek i en stor ugnsfast panna (ungefär 30 cm i diameter) med en skvätt olivolja i 15 minuter eller tills det blivit mjukt men inte fått färg. Rör om då och då. Under tiden värmer du mjölken i en kastrull på medelvärme. När den börjat sjuda lägger du ner alla de frysta fiskfiléerna i ungefär 10 minuter eller tills de är genomkokta, tar upp dem med en hålslev och lägger dem på ett fat och drar av kastrullen från plattan.

Rör ner mjölet bland morötterna och löken och tillsätt mjölken allt eftersom, en sked i taget, under ständig omrörning. Rör ner spenaten tills den mjuknat och krydda så det blir gott. Lägg i fiskfiléerna i strimlor (avlägsna försiktigt skinnet och kasta det om det sitter kvar något), tillsätt räkor, senap och saften från halva citronen, riv ner cheddarosten och rör försiktigt så det blandas. Lägg det ärtspetsade potatismoset ovanpå, platta ut det och fluffa till det med en gaffel tills konsistensen är bra. Baka i mellan 30 och 40 minuter eller tills det är härligt gyllenbrunt. Servera med en rejäl portion vita bönor i tomatsås (om du vill) – utsökt!

LagasmartReceptet kommer från Laga smart med Jamie (Bonnier Fakta, 2014). Läs mer om boken på Jamie lagar smartare än någonsin

Print Friendly

, , , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar