Färskpotatis och jordgubbar

Färskpotatis och jordgubbar – äntligen är sommaren här!

Få saker är lika synonymt med sommar för mig som våra underbara färskpotatisar och jordgubbar. Personligen föredrar jag dem nästan precis som de är. Visst är det ”löjligt gott” med kokt färskpotatis, några dillkvistar och en klick smör? Onyttigt med smör till, ja de må vara, men så gott. Detsamma gäller jordgubbarna, en skål med jordgubbar, lite socker och gräddmjölk, kan en efterrätt bli mycket godare?

stektpotatisMen, om det serveras kokt potatis till maten varje dag så börjar familjen snart att muttra. Kokt potatis i dag igen? Kan vi inte få något annat? Nej, ingen efterrätt för mig, jordgubbar åt vi ju igår. Lite överdrivet kanske, men visst vill vi ha variation. Därför kommer vi på Smak för mat under några sommarveckor publicera lite olika sätt att tillaga färskpotatis och jordgubbar på. Först ut är lite rester från midsommarhelgen.

Min färskpotatisfavorit, näst den kokta potatisen, är faktiskt nästan lika enkel att göra. Stek resterna i smör, lite flingsalt på och servera. En garanterad succé, i alla fall hemma hos oss!

jordgubgrabarberpajDagens jordgubbsrecept kan också göras på jordgubbar som blivit över, en underbar jordgubbs- och rabarberpaj. Det finns hur många varianter som helst på pajdeg, men vi brukar göra så här: Blanda 3 dl mjöl, 1 dl socker, 1 1/2 tsk bakpulver och 1 tsk salt. Tillsätt 175 gram smält smör. Om man vill variera pajdegen är det gott att även smula i lite mandelmassa i degen. Klä en pajform med pajdegen, spara lite deg att smula över frukten. Varva jordgubbar och rabarber i formen, sockra. Mängden socker varierar beroende på hur sura bären är, men ca 1 dl brukar bli lagom. Lägg över den sista pajdegen och grädda i 20 minuter i 200° om det är en varmluftsugn, höj annars temperaturen till 225°.

Print Friendly

, , , , ,

No comments yet.

Kommentera