Färsig limpa – både lättlagat och gott

Färsig limpa med äpplen och plommon är en lättlagad köttfärslimpa. Den passar utmärkt till lunch om du mot förmodan får något över.

Älskar du selleri? Gör då moset på bara selleri, resultatet blir då ett något tunnare mos. Är inte selleri en favorit? Gör då moset på enbart potatis.

Färsig limpa med äpple och plommon. Foto: Camilla Lindqvist

Färsig limpa med äpple och plommon. Foto: Camilla Lindqvist

2 TJOCKA SKIVOR VITT BRÖD
2 DL NATURELL YOGHURT
1 ÄGG
1 BURK KIDNEYBÖNOR, 400 G
500 G KÖTTFÄRS
1 TSK TORKAD ROSMARIN
1 ÄPPLE
1 MSK SMÖR
15 KATRINPLOMMON

SELLERIMOSET:
400 G POTATIS
400 G ROTSELLERI
2 DL NATURELL YOGHURT
3 MSK SMÖR

SALT
SVARTPEPPAR

Värm ugnen till 175 grader.
Riv brödinkråmet i bitar och blanda med yoghurten och ägget i en stor bunke. Låt svälla cirka 5 minuter.
Spola av bönorna i en sil, låt rinna av en smula och mosa ned dem med en gaffel i bunken. Blanda i köttfärsen. Krydda med rosmarinen, salt och peppar.
Skölj äpplet, skär bort kärnhuset och skiva fruktköttet rätt tunt. Smörj en plåt eller långpanna med smöret. (Du kan också grädda köttfärslimpan i en smord sockerkaksform för ett mer limpigt utseende.) Lägg ut hälften av färsen. Lägg i ett mellanlager äppelskivor och plommon. Täck med resten av färsen. Fukta händerna och laga eventuella hål i limpan. Som synes på bilden finns viss risk att den spricker under gräddningen men jag tycker att det blir rätt snyggt.
Stek en knapp timme i ugnen. Använd gärna stektermometer.
Ta ut limpan vid 73 graders innertemperatur.
Duka, odla din själ och fixa sellerimoset under tiden.
Koka upp saltat vatten till potatisen och sellerin. Skala potatisarna och sellerin. Skär i stora bitar. Sjud mjuka och låt sedan ånga av ordentligt.
Mosa ihop potatisen, sellerin, yoghurten och smöret. Smaka av med salt och peppar.
Servera till köttfärslimpan.

lax, kyckling..Jon tipsar: Blanda mycket hackat kryddgrönt som gräslök, persilja, basilika och timjan i det färdiga sellerimoset.

Receptet är hämtat från Jon Hanssons nya kokbok FÄRS, KYCKLING OCH FÄRS – Lättlagade favoriter (Bokförlaget Semic, 2016).

Print Friendly

, , , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar